Ska banker ta över studielånen?

- in Nyheter
@Lundagård

I slutet av mars presenteras den studiesociala utredningen som gjorts av en parlamentarisk kommitté på uppdrag av regeringen. Där har man bland annat utrett om CSN:s utlåning till studenter ska överföras till andra aktörer, exempelvis banker. Det skulle innebära att studenterna själva får välja var de vill ta sina studielån.


Ja, tycker Pär Gustafsson, ordförande för Liberala studenter.

– Ja, CSN:s verksamhet borde konkurrensutsättas och på lång sikt ser vi gärna att myndigheten avskaffas. De flesta studenter har redan i dag någon kontakt med banker och vi tror att ett samarbete med bankerna skulle vara oerhört mycket bättre ur ett konsumentperspektiv. Som kund är det lättare att nå sin bank än CSN, det är min erfarenhet.

Hur hade bankerna gjort arbetet bättre än CSN?

– Det är en bra fråga, det vet vi egentligen inte. Men vi tror att det hade varit bra att pröva och ökad konkurrens är alltid nyttigt. Bankerna hanterar olika sorters lån dagligen, vilket innebär att de säkert skulle sköta studielånen lika bra eller bättre.

Vad tycker du om den enkätundersökning, som bland andra Sveriges förenade studentkårer har gjort bland studenterna, där en majoritet är negativa till förändringen?

– Jag tror att det handlar mycket om hur man ställer frågan, som man frågar får man svar. Bara för att det finns en stor majoritet mot förändringen är det inget som säger att den är dålig.

Nej, tycker Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

– Nej, vi har undersökt detta noga och kommit fram till att fördelarna inte kommer att bli så stora för studenterna. Vi har både räknat på det och gjort en stor enkätundersökning. Av de 2 025 studenter som svarat på enkäten säger 65 procent nej till förslaget. Endast fem procent säger ja och resterande vet inte. Vi har alltså en tydlig indikation redan där. Dessutom är det ett förslag som är kostsamt att genomföra om man vill ha kvar samma räntenivå. Staten lånar nämligen pengar för en bättre ränta än bankerna och är ekonomiskt mer pålitlig. Skulle bankerna ta över studielånen skulle staten få gå in och subventionera för att få samma ränta som CSN har i dag.

Varför gör CSN arbetet bättre än en bank hade gjort det?

– Det är möjligt att bankerna hade haft en bättre kundservice, med tanke på att de ligger närmare studenterna än CSN som är en centraliserad institution. Men CSN består av fler delar och har fler uppgifter som sköts bra. Den fattar även myndighetsbeslut som hade fått delats ut på andra myndigheter om CSN inte hade funnits.

matilda lundahl

Text: Matilda Lundahl