Sveriges förenade studentkårer har fått ny ordförande

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Nu står det klart att det är Klas-Herman Lundgren som kommer att överta ordföranderollen för Sveriges förenade studentkårer. Valet avgjordes i torsdags under ett fullmäktigemöte i Karlstad. Lundagård ringde upp honom för att prata framtidsplaner.

Klas-Herman Lundgren har haft fullt upp de senaste dagarna och är precis hemkommen till Uppsala när Lundagård får tag i honom. Från och med den 1 juli är det han, tillsammans med vice ordföranden Robin Moberg, som kommer att leda Sveriges förenade studentkårer, SFS.

– Det har varit full fart de senaste dagarna, men det har varit kul. Jag ser verkligen fram emot att leda SFS, även om det kommer att bli en stor utmaning, säger han.

Avskaffandet av kårobligatoriet kommer att leda till stora nedskärningar under hösten, vilket kommer att innebära mycket hårt arbete för Klas-Herman Lundgren och SFS.

– Det viktigaste är att behålla en stark nationell studentrörelse. Likaså försöker vi hålla en nära kontakt med kårerna och samtidigt locka till oss fler kårer, berättar han.

”Det är rätt häftigt”

Ett par kårer har dock valt att lämna SFS, bland annat för att man behöver skära ner på verksamheten när kårobligatoriet försvinner. Det är någonting Klas-Herman Lundgren hoppas kunna råda bot på. Andra frågor han tycker är viktiga för SFS att arbeta med är ökade resurser till grundutbildningen och högre studiemedel till studenterna. Viktigast anser han dock att studenternas nationella röst är.

– Det är viktigt att bevara vår nationella röst, så att SFS kan fortsätta att vara en part som riksdag och regering lyssnar till, säger han.

För tillfället är Klas-Herman Lundgren ordförande för Uppsalas studentkår, en position han har haft i ett år. Där har han lärt sig en hel del som kan vara användbart i sin framtida ordföranderoll.

– Jag har bland annat lärt mig hur man arbetar med media, hur man tänker långsiktigt och hur man driver sina åsikter framåt, berättar han.

Han uppmuntrar studenter runt om i landet att engagera sig i utbildningspolitik.

– Genom att engagera sig kan man påverka sin utbildning. Man lär sig saker som man kanske inte lär sig på sin vanliga utbildning, att exempelvis tala för tusen personer. Det är rätt häftigt, säger han.

Text: Åsa Boustedt
Foto: Pressbild