Pub Vildanden tvingas flytta

- in Nyheter
@Lundagård

Populära Pub Vildandens sista dagar är komna. Sommaren 2010 går kontraktet ut och AF Bostäder planerar nu för bostadsbygge.

– Jag hoppas så klart att vi får vara kvar för jag vill gärna fortsätta, säger Marian Gorecki, pubens ägare sedan 1994.

Pub Vildanden har funnits i samma lokaler sedan starten 1974 och har med sina 220 ölsorter blivit en oas för lokala ölfantaster. 2005 belönades puben med Svenska Ölfrämjandets guldpin för sitt arbete med att främja den svenska ölkulturen.

Men det goda ryktet till trots tänker AF Bostäder bygga om puben till studentbostäder.

– Planerna är inte helt fastställda men med största sannolikhet blir det en studentkorridor för att möta den ökade bostadsbristen, säger Rolf Svensson, VD för AF Bostäder.

Förlorar kulturliv

Protesterna mot nedläggningen har inte låtit vänta på sig. Många av gästerna har reagerat starkt, och Facebookgruppen ”Rädda Pub Vildanden” har i skrivande stund 1 134 medlemmar.

– Det är många gäster som protesterar eftersom de tycker att hela området förlorar en del av sitt kulturliv då vi stänger, säger ägaren Marian Gorecki.

Att puben anses vara en del av Lunds kulturliv är inget som hindrar AF Bostäder från att sätta sina planer i verket.

– Det är en mysig pub med unikt sortiment, men det är inte så populärt som kritikerna till nedläggningen menar. Hade puben varit väldigt populär bland studenterna hade vi nog tänkt annorlunda, men i dag är det ingen stor verksamhet, säger Rolf Svensson.

Om allt fortskrider enligt planerna börjar Pub Vildanden att förvandlas till bostäder under sommaren 2010.

Text: Linda Jonsson
Foto: Henrik Larsson