Filmstudion går i graven

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Efter nära 80 år av alternativ film går en epok i graven. Med skulder på över en halv miljon tvingas nu Lunds studenters filmstudio att lägga ner.

Redan förra hösten slutade Filmstudion med sina visningar på Kino i Lund. Då var förhoppningen att verksamheten skulle komma igång igen. Nu står det emellertid klart att de ekonomiska problemen är alltför stora.

− Vi var inte beredda på att nedläggningen skulle ske så snabbt, även om läget sett dåligt ut länge. Nu förstår man att Filmstudion bara skulle kunna räddas om det vällde in massor med pengar någonstans ifrån, säger Carl Johan Holden, tillförordnad ordförande.

Ett svalnat biointresse

Att den anrika föreningen tvingas lägga ner förklarar Carl Johan Holden med att man tappat medlemmar de senaste åren.

− Det är klart att bioklimatet har förändrats i och med nedladdningen. Dessutom har många av de gamla hängivna medlemmarna flyttat från Lund och vi har haft svårt att nyrekrytera.

Han tror att Lundaborna kommer att förlora mycket genom nedläggningen.

− Vi har haft ett djup i vår filmrepertoar som är svårt att skapa på egen hand. Våra introduktionsföreläsningar har gett perspektiv och sammanhang till filmen som visats, säger han och fortsätter:

− Kanske hade vi behövt ha mer ”fyrverkerier” kring visningarna, så att folk hade hittat hit.

Kvalitetsfilm

Vad som händer med Filmstudions stora bibliotek, som är den näst största samlingen filmlitteratur i Sverige vet man inte. I nuläget förvaras det kostnadsfritt i SOL-centrums lokaler. Filmstudion har utan framgång försökt sälja det i sin helhet, för att kunna betala av en del av skulderna. Nu hoppas ledningen att biblioteket åtminstone kan hållas intakt, eftersom det bland annat är till stort intresse för filmstuderande.

Kulturnämndens ordförande Claes Göran Jönsson tycker att det är mycket tragiskt att Filmstudion lägger ner.

− Filmstudion har ju alltid representerat kvalitetsfilm, och bland annat erbjudit äldre filmer, något som inte funnits på andra biografer.

Vad hade kunnat rädda Filmstudion?

− Den frågan har jag också ställt men inte fått svar på, säger Claes Göran Jönsson och fortsätter:

– Kulturnämnden har ju hela tiden gett bidrag till Filmstudion, genom att hyra lokalerna på Kino. Jag har undrat över universitetets roll. Varför har de inte engagerat sig mer?

Lars Gustaf Andersson är docent i Filmvetenskap vid Lunds universitet och har varit kontaktperson mellan Filmstudion och fakulteten. Han berättar att man tidigare bidragit ekonomiskt till Filmstudion, bland annat genom att subventionera medlemskap.

− Just nu finns det två stora problem. Dels är skulderna så pass stora att inget universitet skulle ha resurser att befria dem. Dels vet man inte heller om Filmstudion hade överlevt ändå. Bioklimatet genomgår ju en stor förändring.

Text: Stina Linde
Foto: James Jones Huang