Sänk busspriset – på egen hand

- in Nyheter

Plakat och affischer har satts upp de senaste veckorna i Lund, efter att en organisation tröttnat på de höga busspriserna. På affischerna inbjuds nu resenärerna till utbyte av biljetter.

Det är ”Lundabor mot nedskärningar”, organisationen som även gjort sig känd vid ockupationen av den nedlagda fritidsgården Romano Trajo, som ligger bakom initiativet. Under de senaste veckorna har organisationen åkt runt i Lund och satt upp affischer vid busshållplatserna. Genom att uppmana avklivande resenärer att sätta fast sina gamla biljetter på affischerna, så ska näste man kunna få en gratis resa.

Fredrik Ohlsson, aktiv i organisationen, förklarar bakgrunden till kampanjen.

– I Lund har busspriserna höjts flera gånger de senaste åren. Beslutet från kommunen att än en gång göra detta strider mot de budskap som politikerna lämnar där de vill arbeta för miljön, vilket vi tycker är helt fel.

Kommunen kan inte sänka priset

Tomas Avenborg, som sitter i kommunfullmäktige och är ordförande i tekniska nämnden, vill inte ta ställning till kampanjen, men säger att det inte finns så mycket att göra åt busspriserna under gällande förhållanden.

– Vi kan inte sänka våra priser alltför mycket under den nivå som fastställs av Skånetrafiken. Då skulle vi bryta mot vårt samarbetsavtal. Däremot för vi fortfarande diskussioner kring att skapa en lokal studentrabatt, men där är inget klart ännu, säger Tomas Avenborg som hävdar att prisnivån ligger under motsvarande kommuner i Skåne.

Han uppger även att Lund har en högre skattefinansiering av biljettpriset än resterande kommuner.

Men kommunens argumentation håller inte enligt Fredrik Ohlsson.

– Det finns alltid pengar, tänk bara på den satsning som gjorts på kulturhuvudstadsansökan. Om de verkligen tycker att miljöfrågan är så viktig borde de uppmana medborgarna att åka kollektivt i stället för att lägga miljoner på en ansökan.

Hur har det gått under den första tiden efter att kampanjen drogs igång?

– Vi har haft problem med att affischerna rycks ner i vissa delar av staden, men annars har det varit bra respons. Flera har kommit fram och tackat oss, och andra har sagt att de redan har hållit på såhär i flera år.

Foto: James Jones Huang
Text: Jacob Hederos