Övernattning ska skapa debatt

- in Bostad, Nyheter

Studenter sover ute igen. Denna gång är det inte i ett tält på LTH, utan mellan fyra vita knutar på Stortorget.

I natt ska Elina Berg, Karolina Boström och Jakob Carlsson övernatta i en friggebod. De sitter i Lus kommun- och regionskommitté som under årens lopp arbetat för ett studentvänligare Lund med fler studentbostäder.

Den röda stugan tillhör Hyresgästföreningen och kommer att turnera runt under vårens landsomfattande kampanj, ”Bygg Framtiden”, med målet att öppna ögonen för unga bostadslösa.

Nytt samarbete
Det är här som studenterna kommer in i bilden. Under ett möte om en planerad bostadsdebatt i början av maj, kom stugturnén på tal och de två parterna, Lus och Hyresgästföreningen valde att samarbeta.
– Jag föreslog att vi i Lus skulle medverka och fick snabbt ett ja, säger Elina Berg.
– Vi är också positiva till att samarbeta med studenterna, säger Hyresgästföreningens Bengt Karlsson, som hoppas att aktionen ska få mycket uppmärksamhet.
– Har vi tur ger detta också en större uppslutning till maj månads debatt. Vi får bara se upp för att krocka med karnevalen, säger han.

Vill öppna lundabornas ögon
Mitt på Stortorget, bland glasstörstande fredagsfirare, börjar kampanjen i solskenet. Studenterna gör sig redo för natten med spel och mat.
– Vi kommer att fortsätta att driva den här frågan, säger Elina Berg.
– Under tiden hoppas vi på att helgens aktion når ut till lundaborna så att de får upp ögonen för den stora bostadsbristen.

Text & foto: Frida Sandström