“Ett hållbart samhälle är ett jämställt samhälle”

- in Debatt

Ju högre upp man kommer i den akademiska hierarkin, desto lägre är andelen kvinnor. Gröna studenter anser att könsnormerna är särskilt tydliga i universitetsvärlden och uppmanar Lunds universitet samt nationer och kårer att arbeta hårdare för ett jämställt samhälle.

Lika lön för lika arbete. Hur långt har vi kommit i jämställdhetsarbetet idag? Lönen du får av din arbetsgivare efter din utbildning är inte bara en värdering av arbetet du utför, utan är även avgörande för hur din livssituation ser ut i framtiden med sjukpenning, föräldraförsäkring och pension.

Universiteten har en speciellt viktig uppgift vad gäller jämställdhet eftersom det är dagens studenter som skapar framtidens samhälle. Men tyvärr är könsnormerna särskilt tydliga inom utbildningsväsendet. Två tredjedelar av grundutbildningsstudenterna är kvinnor. Knappt en femtedel av professorerna är kvinnor. Ju högre upp man kommer i den akademiska hierarkin, desto lägre är andelen kvinnor. Det är dystert att inse att Lunds Universitet är ett av de sämsta lärosätena på detta område. Men vi tror att Lunds Universitet kan bättre än så! En del har börjat hända med jämställdheten på vårt universitet, vilket pilotprojektet med genuscertifiering är ett exempel på, men vidare har studie- och yrkesvägledarna en viktig roll i att bryta de vanliga könsmönstrena i utbildningsvalen.

Arbetet för jämställdhet bör genomsyra alla utbildningar, genom könsneutral undervisning, att lärare ges kunskap och genusutbildning och att det blir lättare, och inte ekonomiskt orimligt, för studenter och doktorander att vara föräldralediga under studietiden, även som ensamstående förälder. Jämställdhet är inte en kvinnofråga, utan en fråga om att högskolan ska vara tillgänglig för alla oavsett kön, etnicitet, ekonomisk situation, funktionsnedsättning, religionstillhörighet, sexuell läggning eller genusidentitet. Alla människor är tillgångar!

För studenter är det också viktigt med en jämställd studiesocial miljö eftersom den är en stor del av studenttiden. Tyvärr tas inte jämställdheten på allvar inom delar av kår- och nationslivet, och därför är det viktigt att lyfta dessa frågor. En undersökning Lundagård genomförde visade att få nationer har en jämställdhetsplan, och de som inte har det visar lågt eller inget intresse på att skapa en heller eftersom ”det inte ses som ett problem”. Hur kan man veta att ett problem inte finns om man inte definierat vad som är ett problem från början? En jämställdhetsplan ska vara en självklarhet hos alla föreningar, arbetsplatser och utbildningar!

Vi anser att jämställdhet är en förutsättning för ett fungerande demokratiskt samhälle. Jämställda miljöer får människor att må och prestera bättre. Vi uppmuntrar alla delar av universitetsvärlden att arbeta hårdare för jämställdheten för att Lund ska bli en bättre studieort och för att vi ska få ett hållbart samhälle i framtiden!

Fanny Söderkvist och Anette Mårtensson
Gröna Studenter Lund