Prisbelönta lundastudenter

- in Nyheter
@Lundagård

Det har regnat priser över Lunds studenter i vår: Venture Cup Syd, Teknik-SM, The Law Moot Court Competition och Konkurrensverkets uppsatstävling har alla vunnits av just lundastudenter.

Först ut var ”Nocturnal vision” som tog hem Venture Cup Syd, en tävling i innovation. Laget består av Michael Hoy, Benjamin Page, Tomasz Gidzgier, Henrik Malm, Magnus Oskarsson och Eric Warrant som vann både den ordinarie kategorin och studentkategorin med sin teknik för att filma i mörker. De har utvecklat en speciell teknik inspirerad av nattaktiva djurs syn som ska förbättra och förenkla möjligheterna att filma när det är mörkt.

– Vår idé är unik och den löser ett viktigt problem, det är en produkt man kan ha stor användning för och dessutom är vi ett starkt lag bestående av både forskare och studenter, säger Henrik Malm.

Sammanlagt har laget vunnit 125 000 kronor och den 9 juni går den nationella finalen av Venture Cup av stapeln. Tävlingen kommer att äga rum i Luleå där Nocturnal vision kommer att möta 12 andra lag från hela Sverige, men Henrik Malm säger att de inte är speciellt nervösa:

– Jag tror att vi har goda chanser och självförtroendet är ju lite stärkt efter att ha vunnit i båda kategorierna. Men man kommer nog att känna sig lite nervös väl på plats.

Vann resa till Kina

Teknik-SM 2009/2010 vanns sedan av ”Lag Gerty”, de tre ingenjörsstudenterna Per Sidén, Adam Wiman och Olof Troeng från LTH. Per Sidén berättar att de först fick delta i en kvaltävling på internet och därefter fick de sex bästa lagen mötas för finalen i Stockholm.

– Kvaltävlingen bestod mest av frågor, men i finalen var det i stället fokus på att bygga saker, säger han.

Priset för vinnarna bestod i en resa till Kina och Per Sidén berättar att de nog ska utnyttja sitt pris i sommar eller i början av hösten. Väl där är det meningen att de ska göra studiebesök hos olika företag.

– Det blir en kombination av studiebesök och semester, säger han.

Prestigefylld internationell juridiktävling

Den internationella juridiktävlingen i EU-rätt, kallad ”The Law Moot Court Competition”, vanns också av ett lag lundastudenter. De fyra studenterna Lisa Bourghardt, Felix Shuylok, Eugene Nyamunga och Yevgen Bobyk, fick efter flera månaders förberedelser åka till finalen i EU-domstolen i Luxemburg. Lisa Bourghardt berättar att tävlingen är väldigt prestigefylld och att universitet som Columbia och Berkley deltar.

-Man får inget pris, men det är en stor ära att vinna för det är en internationellt välkänd tävling och dessutom är det bra reklam för Lunds universitet, säger hon.

Som om inte det vore nog vann juridikstudenten Nils Fjelkegård nyligen Konkurrensverkets uppsatstävling med sin uppsats om internethandel.

-Det kändes verkligen jättekul att vinna och de 15 000 kronor jag vann ska jag använda till att renovera min lägenhet, säger han.

Text: Louise Sillén

Foto: Jonas Damsgård