Dan Park fälls för affisch från "slavauktionen"

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Provokatören Dan Park fälls för förtal och hets mot folkgrupp och döms till villkorlig dom, skadestånd och dagsböter.

Dan Park fälls för hets mot folkgrupp och förtal och döms till villkorlig dom , dagsböter och till att även betala 10 000 kronor i skadestånd till var och en av målsägande Jallow Momodou och Ellinor Lavesson.

Gällande åtalspunkten hets mot folkgrupp bedömer tingsrätten ”att det uttalande som Dan Park har spridit i form av affischen är klart kränkande och nedsättande för mörkhyade personer i allmänhet och inte enbart kan anses vara en kritik av åsikter framförda av afrosvenskarnas riksförbund.”

Tingsrätten bedömer även att Dan Park i förtalsärendet måste ”ha varit fullt medveten om att hans affisch innebar en uppgift om att Momodou Jallow var en ”bortsprungen negerslav” och att Elinor Lavesson var avsändaren. Han måste även ha insett att dessa uppgifter var ägnade att utsätta dem båda för andras missaktning.”

 

Allt började i våras, när några studenter genomförde ”auktionen” på Hallands och Helsingkrona nation. Med svart smink i ansiktet och rep runt halsarna, leddes tre personer in på en sittning på Hallands på lördagskvällen. Senare såldes ”slavarna” i en fejkad auktion. Studenterna och nationerna polisanmäldes av Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund.

I eftersvallet till händelsen trycktes affischer upp med just Jallow Momodou, iklädd bojor med budskapet ”Vår negerslav är bortsprungen” och en hänvisning till Hallands Nationskurator Ellinor Lavesson. Bakom affischen stod provokatören Dan Park, som senare också polisanmäldes av nationskuratorn och Jallow Momodou.

Förundersökning inleddes först både mot Dan Park och de studenter som hade genomfört ”slavauktionen”.  

I samband med att förhandsundersökningen inleddes har Park uttalat att en eventuell dom inte skulle hindra honom från att sätta upp affischerna igen.

– Även om jag blir fälld, var det värt det. Jag hade gjort om det också, man kan ju inte hålla på med självcensur.

 

Senare lades åtalspunkterna mot studenterna bakom auktionen ner, vilket förvånade en av anmälarna, Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund.

När sedan huvudförhandlingen inleddes stod Dan Park åtalad för hets mot folkgrupp och förtal. Han erkände i förhandlingarna att han satt upp affischerna. En av anmälarna, nationskuratorn Ellinor Lavesson uppgav i huvudförhandlingarna att:

– Jag blev väldigt utsatt och rädd att folk skulle känna igen mig. Jag slutade svara i telefon då det ringde arga människor efter att de sett affischerna. Jag stannade inne under hela påsken och känner mig fortfarande väldigt kränkt och ledsen.

Senare har bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt och människorättsaktivisten Jesse Jackson kommenterat ärendet, och en gemensam likabehandlingsplan lanserats på Lunds nationer.

Under torsdagsförmiddagen den 26:e januari presenterades domen som ledde till villkorlig dom, dagsböter och skadestånd.