Allt du behöver veta inför påvens besök

- in Nyheter

I morgon kommer Påven Franciskus till Lund. Men vad är det egentligen som kommer att hända och varför?

Vad händer, och var?
11:00.
Påve Franciskus landar på Malmö Airport och välkomnas av statsminister Stefan Lövén.
13:30. Studenternas påveparad, initierad av studenternas Kardinalskommitté. Religiöst obunden. Avgår från clemenstorget och slutar vid Stortorget.
13:50. Påven sammanträder med kungafamiljen. Kungshuset, Lund.
14:30. Ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka. Inbjudan krävs för att närvara.

Hur kan jag följa händelsen?
Stora delar av Lunds centrum kommer dessvärre vara avspärrat för utomstående. SVT1 direktsänder gudstjänsten med start 14:15, och på Stortorget i Lund kan händelsen följas via live-stream.

Bakgrund
För att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen reser påve Franciskus till Lund. Detta blir första gången någonsin som protestanter och katoliker samlas för att minnas reformationen med gemensam gudstjänst, ett tilltag som de båda religiösa riktningarna utan tvivel har olika uppfattningar om. Protestanterna har under fem sekel firat dagen i religiös frigörelses tecken medans man på den katolska sidan ser reformationen som orsak till religiös splittring, krig och förföljelse.

Påven kommer under dagen skriva under fem samkristliga punkter kring vilka katolicismen och protestantismen ska enas. En historisk dag för kristendomen alltså, och ett stort steg mot ett mer enat kristet landskap.

Varför just i Lund?
År 1947 grundades det Lutheranska världsförbundet i Lund. Det blir därför naturligt att uppmärksamma reformationen just här. Lund ses dessutom som en särskilt lämplig plats då kristendomen haft ett starkt fäste i staden under tusen år.

På gästlistan
Till gudstjänsten i domkyrkan är cirka 500 personer inbjudna att delta. På gästlistan finns en mängd svenska toppolitiker samt representanter för de båda kristna lärorna. Nedan följer ett axplock. Här hittas hela listan.

Påve Franciskus
Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia
Stefan Lövén, statsminister
Antje Jackelén, Svenska kyrkans ärkebiskop
Martin Junge, generalsekreterare i Lutherska Världsförbundet
Munib Younan, ordförande i Lutherska Världsförbundet
Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet