Rektorn hoppas att företag inför egna stipendier

Européer: 0 kronor. Icke-européer: 150 000 kronor.

Budskapet var tydligt när Vänsterns studentförbund protesterade mot studieavgifterna utanför AF-borgen på fredagen.

Samtidigt uppmanade rektor Per Eriksson företag att införa egna stipendier.

Fredagens Hälsningsgille är några timmar gammalt. I AF-borgens stora sal slåss nationer, kårer, spex och andra organisationer om de nya studenternas uppmärksamhet.

I den grå fuktigheten utanför Borgen står Ida Sköld och Paula Björk från Vänsterns studentförbund. De håller en banderoll med texten ”Européer: 0 kronor, Icke-européer: 150 000 kronor”.

– Vi protesterar mot studieavgifterna som införs i sommar. Det är en helt sjuk förändring. Det är att gå bakåt, i stället för framåt, säger Ida Sköld.

”Det finns alternativ”

Inför höstterminen har antalet ansökningar från internationella studenter minskat med omkring 70 procent. Ida Sköld anser att det kommer att få förödande effekter för kvaliteten i den högre utbildningen i Sverige.

– Att vi har en internationell miljö är starkt bidragande orsak till den goda utbildningskvaliteten vi har i Sverige. En minskad internationalisering riskerar att leda till att vi förlorar vår framstående position i forskningsvärlden, till exempel.

Är det inte lite sent att protestera nu?

– Det kan man kanske tycka, men vi vill visa att det finns alternativ. Lagar går att riva upp, och med en annan regering skulle vi kunna göra det, säger Ida Sköld.

Rektorn hoppas på företagen

En av dem som diskuterar med studentpolitikerna utanför AF-borgen är rektor Per Eriksson.

– Det är utmärkt att de protesterar. Jag är oroad över att vi kommer att tappa en del av det internationella inslaget, säger han.

För att försöka mildra effekterna av studieavgifterna kommer universitetet att införa egna stipendier. Tidigare har Crafoordska stiftelsen skänkt två miljoner till en nystartade stipendiefond.

Nu hoppas rektorn att även näringslivet kommer att bidra.

– Företagsstipendier är något vi ser mycket positivt på. Vi ser gärna att företag följer  studenter och stöttar dem ekonomiskt utifrån vilka behov som finns, säger han.