Øl över Øresund

- in Nöje

Vill du kultivera ditt ölintresse? I slutet av maj arrangerar föreningen Danske ölentusiaster norra Europas mest välsorterade ölfestival.

I tre dagar, 28-30 maj, finns det möjlighet att smaka på över 1 000 ölsorter från sjuttio olika bryggerier på Köpenhamns Ølfestival. Från tidig eftermiddag till klockan elva på kvällen kommer besökare att kunna botanisera bland kända såväl som helt okända ölsorter.

Festivalen har funnits i 15 år och kommer i år att hållas på Lokomotivværkstedet i centrala Köpenhamn, då tillställningen vuxit ur sin gamla lokal. Runt 14 000 personer väntas delta.
– I den nya lokalen kommer det att finnas sittplatser såväl inomhus som utomhus, men inga långbord som man förknippar med de tyska ölparkerna, säger Anne-Mette Meyer Pedersen, pressansvarig för Köpenhamns Ølfestival.

I år firar ölburken sin 80-årsdag, vilket ölfestivalen kommer att uppmärksamma genom att bjuda på smakprover serverade på burk. Flera punkter som behandlar ölets historia finns med på programmet under rubriker, som ”Ølrejsen” och ”Rochefort og røverhistorier”.

Anne-Mette Meyer Pedersen beskriver ölfestivalen som en plats för de som känner sig rådvilla när det kommer till ölsorter.
– Det är inte en tillställning bara för ölexperter. Om du ofta tvekar när du ska välja öl i affären kan du gå på de olika ölprovningarna och lära dig mer om vilka smaker du gillar, säger hon.

Utöver ölprovningarna kommer det att hållas en tävling för att utlysa den bästa ”kvinnoölen”, med anledning av att det var 100 år sedan de danska kvinnorna fick rösträtt.
– Det finns fördomar om att det bara är män som dricker öl. Genom att rösta fram den bästa kvinnoölen vill vi uppmärksamma att det är en dryck som kvinnor faktiskt också kan tycka om, säger Anne-Mette Meyer Pedersen.

För den som trots allt inte gillar att dricka öl finns det alternativ i fast form – som ölglass. Öl och mat är ett av årets festivalteman, så ”lækre grillpølser” och andra varmrätter kommer att komplettera det annars flytande utbudet.

Köpenhamns Ølfestival

  • När: 28 till 30 maj.
  • Var: Lokomotivværkstedet, sydväst om Köpenhamns centralstation.