Kapitalismen är i kris – inför planekonomi!

- in Debatt

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna. 

I stället för en regering vald var fjärde år som är bunden till kapitalistklassen i tusen band tillsammans med en ovald statsapparat, borde arbetarklassen styra hela samhället, skriver Marxistiska Studenter.

Vi har sett de brantaste börsfallen, den snabbaste ökningen av arbetslöshet, och den värsta hälsokrisen i modern tid. Under påskveckan noterade Sverige sitt högsta dödstal under en enskild vecka på 2000-talet. Kapitalismen är inne i sin djupaste kris någonsin.

Under efterkrigsperioden hade Sverige faktiskt byggt upp ordentliga beredskapslager. Men i jakten på kortsiktiga vinster och besparingar har högern och socialdemokratins ledning urholkat beredskapen och välfärden. Enligt en rapport av Totalförsvarets forskningsinstitut från 2019 skulle upprätthållandet av beredskapslager innebära en kostnad på 135 kronor per capita – totalt ungefär 1,4 miljarder. Detta är dock inget satt i relation till de 93,4 miljarder som storbankerna fick i vinst år 2019. Pengarna finns uppenbarligen, men kapitalistklassen med deras vinstintresse står i vägen.

Redan innan coronakrisen gick 795 miljoner människor hungriga trots att vi har potentialen att mätta 10 miljarder. Egentligen har vi vetenskapen, tekniken och industrin för att garantera en värdig tillvaro för hela jordens befolkning. Men all denna potential blir bortslösad under kapitalismen som inte organiserar produktionen enligt våra behov utan för ett fåtals vinster.

I en socialistisk planekonomi skulle vi lätt kunna ställa om jobb och produktionsmedel för att producera det som behövs i en kris som den nuvarande. I stället, under kapitalismen, permitteras och varslas arbetare samtidigt som småföretag kollapsar och storföretagen får massiva bidrag från staten. I sista hand är det arbetarklassen som kommer få betala för dessa bidrag genom massiva nedskärningar.

Kuba visar, trots USAs blockad och sin isolation på en liten ö, en planekonomis styrka under den nuvarande krisen. Med en gratis offentlig sjukvård med flest läkare per capita i världen – 50 procent fler än Sverige. Kubas svar på krisen var snabb och införde redan i januari en preventiv plan som inkluderade träning av sjukvårdspersonal, förberedelse av sjukvårds- och karantänanläggningar, och information till allmänheten om symtom och försiktighetsåtgärder. Med en planerad ekonomi kunde staten snabbt mobilisera samhället. Resultatet är ett av de lägsta dödstalen från pandemin i regionen.

I Sverige hör vi i stället dagliga vittnesmål om chefernas inkompetens och akut materialbrist som sätter arbetarnas liv i fara. Endast genom att införa arbetarkontroll på samhällsnödvändiga arbetsplatser skulle man kunna säkerställa arbetarnas hälsa och begränsa smittspridningen. Med arbetsplatskommitteer i vården, på universitet, och i industrier som kan samordna och gemensamt kartlägga vilka behov som finns och vad som ska produceras. För att ställa om samhällets resurser krävs det att expropriera bankerna och storföretagen under arbetarkontroll och införandet av en nationell plan.

Det enda sättet att lösa mänsklighetens problem är med en socialistisk revolution, att arbetarklassen demokratiskt tar över styret av hela samhället från ekonomin till ansvaret för hela statsapparaten. I stället för en regering vald var fjärde år som är bunden till kapitalistklassen i tusen band tillsammans med en ovald statsapparat, borde arbetarklassen styra hela samhället. Marxistiska Studenter kämpar för inget annat än socialismen i vår livstid, den enda väg ut från kapitalismens barbari!

Marxistiska Studenter

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Quiz: Vilken student är du?

Det är lördag kväll, vad hittar du och