Genusrevolution på nation

- in Nationer, Nöje, Nyheter
@Lundagård

På Krischanstad nation i kväll lär en del besökare höja på ögonbrynen. Ett 20-tal medlemmar ur studentföreningen Genus kommer att dansa natten lång med egentryckta t-shirts. Vi frågade medlemmarna Malou Zilliacus och Tatjana Alexandersson varför.

Ni ska starta revolution på nation, kommer det bli fredligt?

– Absolut, vi ska bara dansa och ha kul, fast klädda i vita t-shirts med texten ”Jag vill dansa utan dina händer på mig” tryckt på bröstet. Det är en protest mot alla de gånger vi ofrivilligt blivit tafsade på ute på dansgolven. Det handlar om att markera att bara för att jag dansar har du inte rätt att ta på mig hur du vill! Kanske kommer någon att bli provocerad men förhoppningsvis kan det få alla att tänka till.

Vad händer efter revolutionen?

– Förhoppningsvis sprider det sig och fler och fler dyker upp på dansgolvet i den snygga T-shirten, det blir det nya svarta.

Varför på Krischanstad nation?

– Det är bara en tillfällighet, eftersom de hade klubb på fredagar. Det är absolut inte en attack mot Kristianstad nation specifikt. Det är en attack mot sexismen som florerar i Lund, bland studenter och på nationer. Eftersom vi verkar här är det också enklast att agera här.

Är tafsandet jämnt spritt över landet?

– Det tror vi absolut. Det är en del av den vita manliga hegemonin och diskursen om tillgänglighet till kroppar, framförallt kvinnors, i samhället. På dansgolvet är man tillgänglig för tafs, både fysiskt och verbalt. Alla vill ju ”ha roligt” och att säga ifrån är inte roligt, att vara feminist anses inte heller vara så roligt. Dessutom är ju alla sådär ”fulla och galna” – man ska ju inte ta åt sig.

Hur många är ni?

– Just nu tror jag vi är 20 stycken av olika kön som skall bära t-shirt och festa tillsammans. Alla är välkomna att hänga på, som har studentlegitimation, de kan skicka e-post till oss.

Är det svårare att ragga med t-shirten på?

– Kanske, men om någon blir skrämd av t-shirten så är det nog inte rätt person för mig.

Text: Helena Stenkvist
Foto: Jonas Jacobson

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Utflykter på cykelavstånd

Stannar du i Lund i sommar? Vill du