Lus sågar studieavgifter OCH magnolior vid universitetet

- in Nyheter
@Axel Jönsson

I nästa vecka lanserar högskole- och forskningsminister Tobias Krantz propositionen om att införa studieavgifter för utomeuropeiska studenter.

Många befarar att förslaget kommer att slå hårt mot internationaliseringen av högskolan och att flera mastersutbildningar riskerar att läggas ned.

Nu står det klart att även magnolierna vid universitetsplatsen är på god väg att ryka.

Mycket snack och lite verktstad. I fem år har Lunds universitets studentkårer, Lus, hotat med att såga ner magnolierna i protest mot framtida studieavgifter. Nu ser det ut att bli verklighet.

Christian Stråhlman.
Christian Stråhlman.

”Plånboken viktigare än kunskaperna”

På måndag har Lus ordförande, Christian Stråhlman, bjudit in till en pressträff vid universitetsplatsen.

– När man slutar att behandla alla studenter lika finns det inte plats för blommande magnolior på universitetsplatsen. Magnoliorna är en symbol för den ljusnande framtid. Det finns ingen ljusnande framtid när plånboken hos studenterna blir viktigare än kunskaperna, skriver han i ett pressmeddelande.

En dyr reform

Lus menar att framtida studieavgifter kommer att slå hårt mot Lunds universitet och att upp till 90 procent av de utomeuropeiska studenterna kan komma att välja bort Sverige som en konsekvens.

– Det kommer att bli en dyr reform. När få studenter kommer till Sverige blir intäkterna små, samtidigt som avgifterna kräver en mycket stor och kostsam administration. Samtidigt förlorar vi internationalisering på universitetet, skriver Christian Stråhlman

Nu kräver Lus att Lunds universitet och rektor Per Eriksson tar avstånd från studieavgifter. Hitills har universitetsledningen uttalat sig om det faktum att införandet av studieavgifter går allt för hastigt och att lärosätena därför inte har möjlighet att anpassa sig.

Läs mer

Lus: ”Trädaktionen är ingen ploj men magnoliorna får står kvar”

Text: Axel Jönsson