Pris ska få stopp på skräpbombningen

- in Nyheter, Studentliv

Klockan 15:00 på lördag är det dags. Då avgörs Parentesens årliga brännbollsturnering med den stora Jumbofinalen.

Fiskrens, grötblandning och sopor brukar flyga i luften och innergården kommer likna ett slagfält.

Denna gång har AF Bostäder utlyst ett pris om nedskräpningen uteblir.

– Det kommer nog bli en del sopor ändå, tror arrangören Cecilia Fredriksson.

Den senaste veckan har brännboll spelats för fullt på Parentesen. Totalt 36 matcher ska sålla ut de bästa och de sämsta lagen till finalerna på lördag.

Balkongerna är klädda av affischer och spelscheman sitter uppe på dörrarna.

– Det är jättebra stämning och alla 13 lag är mycket peppade, säger Cecilia Fredriksson som bor på Parentesen och arrangerar turneringen.

Sopkastning från balkongerna

Grötblandningar och fiskrens brukar flyga i luften under Jumbofinalen, som spelas av de två lag som det gått sämst för i turneringen. Det är publiken på balkongerna som kastar ner sopor på spelarna.

Enligt traditionen handlar inte brännbollsturneringen om att vinna, utan snarare om att inte förlora. Det är nämnligen förloraren som får städa upp efteråt.

10 000 för renhållning

AF Bostäder, AFB, är dock inte så förtjusta.

– Vi tycker att själva turneringen är väldigt trevlig men gillar inte sopkastningen, säger Sofia Högström, AFs bostadsombudsman.

Det var först efter att de sett bilderna på turneringens egen Facebook-grupp som de förstod omfattningen av nedskräpningen. Sedan dess har de förhandlat med arrangörerna.

I år har AFB utlyst ett Fair play-pris och skänker 10 000 kronor som ska gå till vinnarkorridoren om turneringen blir städad. Kravet är att ingen mat kastas.

– Vi har nolltolerans på sopkastningen och kommer vara jättehårda med att det inte sker för att dela ut priset. Vi hoppas att priset ska sporra deltagarna i rätt riktning, berättar Sofia Högström.

Stökigt trots pris

AFB kommer att ha väktare på plats under lördagen för att kontrollera att evangemanget inte spårar ur. Men de kommer inte att kontrollera sopkastningen specifikt.

Trots priset tror arrangören Cecilia Fredriksson att Jumbofinalen kommer att bli stökig.

– Det kommer nog att bli en del matkastning även om vi avrått från det. Det kommer att städas undan men vi får se hur det går med priset, säger hon.

Försenad renovering

Brännbollsturneringen har varit igång sedan 1973 och brukar egentligen äga rum i maj.

I år har den flyttats fram på grund av att Parentesens innergård har renoverats.

– Turneringen markerar i år återgången till den sociala samhörigheten som finns här. Renoveringen blev försenad och det har varit jättetråkigt att inte kunna utnyttja innergården under sommarhalvåret. Det har också märkts på stämningen, berättar Cecilia Fredriksson.

Ingen officiell fest i år

En annan skillnad detta år är att arrangörerna inte kommer att stå för den traditionsenliga festen på lördagskvällen.

– Det har varit jättemycket att planera ändå och om korridorsfester uppstår så är det inte vårt ansvar, säger Cecilia Fredriksson.