AFB delar ut pris trots nedskräpning

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Mest vatten och gräddfil, men även en del sopor kastades när Parentesens brännbollstävling avgjordes  för drygt en vecka sedan.

Trots det ger nu AF Bostäder 9 000 kronor till den segrande korridoren.

– Det har utvecklats enormt. Vi vill visa vår uppskattning, säger bostadsombudsmannen Sofia Högström.

Under Jumbofinalen, som avslutar Parentesens årliga brännbollsturnering, brukar de två lagen som kämpar för att undvika sistaplatsen bombarderas av fiskrens, gröt och sopor.

När finalen är över har innergården förvandlats till ett skräphav, och det är förlorarens uppgift att städa upp.

Trots att turneringen arrangerats sedan 1973 hävdade AF Bostäder, AFB, att de inte varit medvetna om nedskräpningens omfattning förrän de såg bilder från tidigare tävlingar som arrangörerna publicerat på Facebook.

”Positivt överraskade”

Dagarna innan Jumbofinalen kunde Lundagård berätta att AFB instiftat ett Fair play-pris på 10 000 kronor, som skulle gå till den segrande korridoren, förutsatt att inget skräp kastades under turneringen.

– Vi har nolltolerans på sopkastningen, sade AFB:s bostadsombudsman Sofia Högström då.

Under Jumbofinalen, som gick av stapeln den 25 september, hade de medverkande kommit överens om att enbart kasta vatten och gräddfil. Mot slutet av tävlingarna kastades dock en en del sopor.  Även några glasflaskor ven genom luften.

Trots det har AFB nu beslutat att dela ut Fair play-priset.

– Vi blev positivt överraskade över utvecklingen. Arrangörerna har verkligen gjort ett hästjobb och informerat alla om vad som gäller. Det har gått framåt enormt mycket och vi vill visa vår uppskattning, säger bostadsombudsmannen Sofia Högström.

Priset krympte

Men på grund av att det förekom en del nedskräpning kommer AFB att banta priset med 1 000 kronor.

– Eftersom alla punkter inte riktigt följdes har vi beslutat att dela ut 9 000 kronor, säger Sofia Högström.

Men innan finalen sa du ju att ni skulle ha nolltolerans?

– Ja, men turneringen har kommit en väldigt bra bit på vägen. Skillnaden är enorm jämfört med tidigare år. Den nedskräpning som förekom var ytterst marginell och det var några enstaka personer som stod för den. Det kändes viktigt att visa att vi erkänner framgången, annars kanske studenterna inte lyssnar på oss i vår när det är dags igen.

Finns det inte en risk att ni skickar ut fel signaler när ni delar ut pengar trots att nedskräpning förekom?

– Jag ser det inte så. När vi har pratat med deltagarna har de verkligen visat att de tagit detta på allvar, säger Sofia Högström.

Oklart om priset återkommer

Brännbollsturneringen brukar arrangeras på våren. Orsaken till att den flyttats i år är de omfattande renoveringarna på Parentesens innergård, som omöjliggjorde spel i våras.

Nästa år kommer dock turneringen återigen hållas på våren.

Om Fair play-priset kommer att återkomma då är ännu inte bestämt.

– Vi inte tagit ställning till det. Vi får se hur arrangörerna planerar nästa års evenemang, men vi kommer att fortsätta att ha en bra dialog, säger Sofia Högström.