Lus har sågat ner magnolian

Nu har sex års hot blivit verklighet. På fredagsmorgonen sågade Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, ned en av magnoliorna på universitetsplatsen i protest mot studieavgifterna.

– Vi kan inte låta friheten dö obemärkt, säger han.

Det var strax efter klockan nio som pressmeddelandet kom från Lunds universitets studentkårer, Lus.

”Studenterna har fått nog: Nu kapar vi magnoliorna!” löd rubriken, och i den efterföljande texten slår Lus-ordföranden Christoffer Ivarsson fast att magnoliorna måste ner nu när studieavgifterna snart är ett faktum:

”Tanken på att plånboken ska avgöra om man kan studera eller inte är numera inte längre en overklig fantasi. Studentkårerna vill visa att när friheten dör, så låter vi inte den göra det obemärkt. Vi tänker inte låta symbolerna för frihet stå kvar som ett hån när den i själva verket inte finns mer.

 

Christoffer Ivarsson.  Foto: Jonas Jacobson
Christoffer Ivarsson.
Foto: Jonas Jacobson

”Regeringen ger oss inget val”

En dryg timme senare står Christoffer Ivarsson framför en av magnoliorna vid universitetsplatsen. I handen håller han en motorsåg. Strax innan han drar igång maskinen säger han att det inte är med glädje som han sätter sågen i några av Lunds och universitetets mest kända symboler:

– Det tar emot att göra detta, men regeringen ger oss inget val. När studenter inte längre behandlas lika finns ingen plats för magnolior.

Därefter påbörjar han sågningen. Efter någon minut är processen avslutad och en av magnoliorna faller till marken med ett brak.

– Vi kräver att reformen rivs upp. Förhoppningsvis får detta makthavarna att inse allvaret i situationen, säger Christoffer Ivarsson.

Riskerar polisanmälan

Under sågningen samlas ett antal människor vid träden. Stämningen är upprörd.

– Jag trodde inte mina ögon när jag såg vad som hände, säger pensionären Inga-Lill Björk. Det är bra att studenterna protesterar, men så här kan man bara inte göra. Hur kommer det nu se ut här den 1 maj?

Hon får medhåll av kemiprofessorn Jörgen Alhem.

– Det är fullständigt oacceptabelt. De stampar på en av de starkaste symbolerna för Lund i protest mot ett politiskt beslut. Jag ska polisanmäla detta.

Men vissa stödde aktionen.

– Jag tycker att det är bra att de visar att de inte accepterar avgifterna, säger Maria Kramer som läser freds- och konfliktvetenskap.

 

Magnolian är nersågad.  Foto: Jonas Jacobson
Magnolian är nersågad.
Foto: Jonas Jacobson

Långvarigt hot

I mer än sex år har Lus hotat med att såga ner magnoliorna i protest mot införandet av studieavgifter. 
I januari 2010 gick dåvarande Lus-ordföranden Christian Stråhlman ut och sa att magnoliorna skulle kapas om inte universitetet tog avstånd från avgifterna.

Den gång blev det inget av trädsågningen, men nu har alltså den kanske mest kända av alla Lundasymboler jämnats med marken. Men Christoffer Ivarsson är inte nöjd, utan öppnar för fler aktioner framöver.

– Införandet av studieavgifter har, liksom Caesars korsande av Rubicon, brutit en osynlig mur i folkets sinnen. Utbildning kan numera kosta pengar, och om ingenting händer kommer vi samla alla medlemskårer och marschera mot Botan. Det stora trädet framför AF-borgen är ju också en möjlighet, säger han.

Uppdatering den 2 april: Om det är oklart för någon, artikeln är ett aprilskämt och alltså osann. Läs mer här.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Hemma hos Edilen

I snart ett år har Hanna Dagsgård kunnat