"Den har blivit bortrövad flera gånger"

- in Nyheter
@Jacob Hederos

I centrum för söndagens sjöslag Regattan står en, för tillfället, orangefärgad telefonkiosk. Men hur kommer det sig att den står där på ön Ön? Lundagård ringde upp doktoranden S. Olof Hägerstedt, som sedan några år klassas som inventarie på LTH.

– Den som står där idag är den tredje telefonkiosken i ordningen vad jag vet. Jag tror den första hade en telefonlinje direktkopplad till Elektros sektionslokal. Men jag kan inte hela historien, den första har jag inte en aning om när eller hur den försvann. Om jag förstått det rätt så är det Elektros sektionsmonument från början, på samma sätt som spikarna utanför V, Kemis bautasten, Industriell eknonomis ”$” och Datas rosa grisar. Fast nu har det nog mer blivit ett LTH-monument.

Gick telefonlinan igenom sjön Sjön?

– Jag tror det, men på den tiden var ön Ön också mycket större och framförallt högre, mer än 2 meter hög från vattenytan. ön Ön började dock sjunka alltmer. För att inte ön Ön skulle försvinna, restaurerades den för några år sedan och bland annat träpålarna som sitter runt ön Ön sattes dit. sjön Sjön är ursprungligen ett lertag från den tiden när det låg ett tegelbruk där LTH finns idag. Därefter någon form av soptipp och idag är det som bekant en damm.

Men hur kom det sig att den senaste kiosken hamnade där?

– Den senaste kiosken tror jag kom dit 2003 efter att kiosk nr 2 blivit bortrövad flera gånger. Omständigheterna för hur den första försvann vet jag inte. Den andra försvann 2002/2003, då ett gäng svartklädda studenter flyttande den till Dalby stenbrott och slängde i den i från högsta stupet. Där blev den senare tillbakahämtad och satt på sin plats, men innan den hann bli fastsvetsad stals den igen. Kanske utknuffad sjön Sjön. Den tredje var jag nog med gjöt fast, så nu står den ganska säkert.

På youtube kan man se att några som kallade sig”detvarvi” som tog den till Stenbrottet, men vilka är det?

– Det är väl lite poängen att vi inte ska veta det. Men jag har mina föraningar om vilka de är, fast de har nog slutat för länge sedan.

Inför helgens kamp, hur skitigt är vattnet egentligen i sjön Sjön?

– Jag vet att det var en kille från Kemi som undersökte vattenkvalitén 2006, och de kom fram till att det var betydligt renare än vad man kunde tro, bortsett från att en hög salthalt som troligtvis beror på att gångvägarna rund sjön Sjön saltas.

Följ med i utvecklingen av telefonkiosken, varje dag med ett nytt utseende. Se Jonas Jacobsons bildserie.