Satsning snarare pengaflytt

- in Nyheter

Regeringen satsar 400 miljoner kronor på humaniora, juridik och samhällsvetenskap. Men pengarna är inte nya – de har bara flyttats från andra utbildningar.

– Man tar med ena handen och ger med den andra, säger prorektor Eva Åkesson.

Förra veckan meddelade regeringen att de i den kommande budgetpropositionen kvalitetssatsar på humaniora, samhällsvetenskap och juridik. Satsningen går ut på att höja ersättningen per student inom humaniora, samhällsvetenskap och juridik.

–  Det finns en stark politisk vilja att höja kvaliteten på dessa områden, säger Elin Boberg, pressekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund.

Men pengarna kommer från andra områden. Samtidigt drar regeringen nämligen in en del av den ersättning som högskolorna hittills fått, för de så kallade inaktiva nollpoängarna. Omfördelningen innebär att de andra fakulteterna får indragna medel – men inga pengar tillbaka.

Kommer kvaliteten på dessa utbildningar att påverkas?

–  Det här handlar om pengar som lärosätena aldrig har haft rätt till, säger Elin Boberg och fortsätter:

— De studenter som de utgjort ersättning fastän de inte har deltagit i undervisningen och alltså har pengarna varit felaktigt utbetalade. I stället för att att dra in de pengarna, väljer regeringen att nyttja den här luckan.

”Man tar med ena handen och ger med den andra”.

Prorektorn Eva Åkesson på Lunds Universitet, tycker att regeringen ”tar med ena handen och ger med den andra”.

– Det hade varit trevligare med en riktig satsning på humaniora och samhällsvetenskap, säger hon och fortsätter:

– I grunden tycker jag att det är bra att man höjer ersättningen per student. Men det här kommer å andra sidan leda till färre studieplatser. Utbildningsministern hymlar ju inte heller med att man tycker att man idag har nått ambitionsnivån för hur många som påbörjar högre utbildning i Sverige.

Vad tycker du om det?

–  Personligen tycker jag att vi kan knappa upp ett par procent till. Vi har ingen extremt högutbildad befolkning, den är snarare lägst i Skandinavien och ungefär i mitten bland OECD-länderna, säger Eva Åkesson.

Mer exakta besked om hur omfördelningen påverkar Lunds Universitet väntas i början av nästa vecka.