”Om jag var student”

- in Studentliv

Jobben i all ära, men hur skulle Stefan Löfven vara som lundastudent? Vi tog sig en pratsund om studielängtan, compact-living och spex.

Stefan Löfven pratar inte i onödan, det erkänner han själv. Under studentaftons utfrågning av partiledaren, ledd av SVT:s Margit Silberstein, har det inte flugit några Juholtare ur munnen på honom direkt.

Dramatik är inte hans grej.

– Det är ju ett annat tempo att vara partiledare. Men när en kamerakille ska gå baklänges i en trapp och filma mig, det förstår ju vem som helst att han kan ramla och göra sig illa! Har de inga skyddsombud? Undrar den gamla fackpampen Löfven.

Sista ansökningsdatumet till höstens kurser på universitetet har just passerat, men vad skulle du själv vilja läsa om du fick en termins dispens från jobbet som partiledare?

– Då skulle jag vilja läsa idéhistoria. För det har ni väl här? Jag gillar de filosofiska resonemangen i de stora frågorna och skulle vilja lära mig mer om det.

Ok, om du flyttar till Lund då, skulle du kunna tänka dig i bo på 8,8 kvadrat i Sveriges minsta studentboende?

– Nej nej, det är alldeles för litet! Studenter ska kunna bo bra och billigt, och vi vill bygga fler hyresrätter, men de får blir lite större än så.

Fast det är inget slott han själv huserar i, snarare två rum och kök. Men det fungerar enligt honom själv utmärkt.

Hur blir det med studiemedlet då? Höjer du det om ni vinner valet?

– Ja du, det är långt till valet än. Jag vågar inte svara på vad vi har sagt i den frågan, men vi höjer anslagen så att fler ska kunna studera i alla fall.

Och till sist, hur känns det att spexarna knep stora salen och du fick husera en trappa ner?

– Jaså är det spex ikväll? Ja de gör alldeles rätt i att ta stora salen. Jag gillar spex! Men bara att titta på alltså, säger Stefan Löfven innan han försvinner iväg in mot den väntande middagen.

Läs även referatet från Studentafton här.