Otjänligt vatten i Lund med omnejd

- in Nyheter
@Tindra Englund

Vattenprover under torsdagsförmiddagen har visat på otjänligt vatten. Därför utfärdar VA SYD nu kokningsrekommendationer i Lunds stad och Stångby, Hardeberga, Södra Sandby, Odarslöv, Flyingeby, Flyinge, Gårdstånga, Holmby och Hammarlunda.

– Det är en förhöjd halt av koliforma bakterier i ett av de priver vi har tagit. Men vi har tagit flera andra prover också som inte visar på några förhöjda halter, utan där vattnet har bra värden, säger VA SYD till Sydsvenskan.

Kokningsrekommendationen betyder att man bör koka upp allt vatten som ska förtäras, drickas eller användas till matlagning till en temperatur av 100 grader celsius.

Däremot räcker det att vattnet kokar upp. Det behöver alltså inte kokas någon längre stund.

Nya riktlinjer beräknas komma vid klockan 17.00 och du kan följa utvecklingen på vasyd.se