Ny applikation ska hjälpa förvirrade novischer

- in Novisch

Har du nyss kommit till Lund? Känner du dig vilsen? LTH-studenterna Robert Magnusson och Andreas Jönsson mindes hur det var och bestämde sig för att hjälpa till. De skapade en mobil studentguide.

– Det var i mars, vi hade inget sommarjobb, och vi bestämde oss för att istället jobba med vårt eget företag. Idén kom upp att utveckla en LTH-guide som applikation till iPhone. Ett demoförslag skickades till LTH, vi hade ett möte och de var väldigt positiva. Sen dess har det bara rullat på, berättar Robert Magnusson.

Tillsammans med kollegan Andreas Jönsson satte han igång att utveckla applikationen i juni och den blev tillgänglig för studenterna endast två dagar innan terminsstarten.

– Rätt så bra tajming. Ibland får man ha lite tur.

I februari avslutar Robert sina studier i datateknik medan Andreas, som läser nanoteknik, har ytterligare ett år kvar. Robert minns själv svårigheterna med att komma som ny student till LTH.

– All möjlig information kastades över en i början och det tog väl minst ett halvår innan man fick grepp om allt. Vilka klubbar man kunde gå på och att det till exempel fanns en biograf, Kino, som visade udda filmer. Nu finns all denna information lättillgänglig i mobilen.

Applikationen, som kan användas till både iPhone och iPod touch, går att ladda ner via LTH:s hemsida. Den mest användbara funktionen är schemat, enligt Robert. Det är bara att knappa in den LTH-utbildning du går och dagens föreläsningar poppar upp på skärmen, att bära med sig överallt.

– Det finns även bilder på alla husen och via GPS-koordinatorer kan du se var du är i förhållande till byggnaderna och på så sätt orientera dig fram.

Men guiden är inte bara en välkommen nyhet för LTH-studenter.

– Tar man bort schemadelen så funkar applikation för vilken student i Lund som helst, påpekar Robert. Istället registrerar man sig som ”besökare”. Visst, kaffe och lunchställena är koncentrerade till LTH-området men applikationen fungerar också som en guide över det övriga studentlivet och staden Lund. Med info som till exempel när nationsklubbarna har öppet och var du kan gå och shoppa.

I dag driver Robert och Anders ett eget företag. LTH-guiden är inte den första applikationen som de två innovatörerna har utvecklat. Graph it, en kalkylator för grafer, är ett annat verktyg gjort för att underlätta för studenter. Hittills har den laddats ner 60 000 gånger och främst i USA, Tyskland och Frankrike.

Att hjälpa studenter var dock inte enda anledningen varför man började utveckla LTH-guiden. Det fanns också en vilja att visa framfötterna gentemot andra skolor. Och det har de verkligen gjort. Efter bara några timmar seglade applikationen upp på tredje plats av App-stores mest nedladdade i kategorin utbildning. Även bland användarna har gensvaret än så länge varit nästan bara positivt. Vidareutvecklingar av applikationen är på gång.

– Det finns sådana intentioner men tillsvidare är det interna hemligheter, hälsar Robert.

Som ny och ambitiös student kan du alltså leta dig fram till föreläsningssalar, kaffeautomater och ut i lundanattlivet med hjälp av denna LTH-guide. Det är bara att plocka upp mobiltelefonen och börja upptäcka. Förutsatt att du har en iPhone då.