"Var inte rädda för nya perspektiv"

- in Debatt
@Lundagård

Ett kritiskt förhållningssätt innebär inte att alla alltid säger emot. Det handlar snarare om att välja att aktivt analysera i stället för att passivt betrakta. Juridiska föreningen bör uppmuntra till oliktänkande. Det skriver de tidigare Dissidenten-redaktörerna i en replik.

Tack för replik.

Att informera och rapportera om JF:s verksamhet är självklart Dissidentens uppgift. Det säger vi inte emot och skulle aldrig göra.

Vad vi menar är att Dissidenten, förutom att informera och rapportera om JF, även ska diskutera JF och JF:s verksamhet.

JF ska inte granska sig själv. JF ska tillåta röster som inte tillhör styrelsen att diskutera föreningens verksamhet offentligt. Passivitet eller aktivitet.

Lågt i tak eller högt i tak. Skillnaden är väsentlig.

Att vid sidan av informationsförmedling även diskutera det man informerar om betyder inte att man likt en obstinat tonåring säger precis tvärtemot.

Det betyder att man analyserar fakta. Man för in nya perspektiv och kanske lyfter tillsynes perifera fenomen till mera principiella plan.

Det är stor skillnad på en person som tittar på sin omvärld och bara konstaterar hur den ser ut och en person som på ett intellektuellt sätt ställer sig frågande/kritisk/granskande till sina betraktelser.

Huruvida man är en oberoende granskare eller inte är irrelevant för ett kritiskt förhållningssätt. Hela den här artikeln är till exempel en variant av ett sådant principiellt och frågande resonemang.

Om Dissidenten i fortsättningen, och i större utsträckning dessutom, endast kommer att presentera de åsikter som föreningens styrelse anser lämpliga kommer en bild av JF:s medlemmar som överensstämmer med bilden av den passiva betraktaren att visas upp.

Vår bestämda uppfattning är att en jur.stud, och en jurist ska tillhöra kategorin människor i samhället som inte ska nöja sig med att vara passiva betraktare.

Juridiska Föreningen spelar en stor roll för många juriststudenter under

studietiden i Lund. Det har föreningen även gjort för oss. Gemenskapen på JF blir en del av den form som många av oss Lundajurister stöps i.

De värderingar som omger oss som juriststudenter kommer i mångt och mycket att prägla oss som yrkesverksamma jurister. Det är nu, under studietiden, som vi lär oss hur vi ska se på vår omvärld i egenskap av jurister. JF har därför ett ansvar i främjandet av en kultur där juriststudenter lär sig att inte bara passivt betrakta sin omvärld. Att inte bara informera och rapportera. Oavsett vad det handlar om.

Att på pappret ge Dissidenten möjlighet till diskussion av JF är att främja

möjligheten till en öppen intellektuell diskussion inom föreningen.

Det är även att inför omvärlden stå upp för de liberala värderingar som ett sådant tillåtande ger uttryck för. Att göra motsatsen är, som vi konstaterade i vår förra artikel, att effektivt tysta oliktänkande och möjlighet till nya infallsvinklar.

Taket på JF har sänkts lite i takt med varje nytt beslut som stärkt den rådande hegemonin bland juriststudenterna på JF.

Skriv in i Dissidentens reglemente att tidningen ska diskutera föreningen.

Att uppmuntra en levande diskussion av föreningen i sin medlemstidning skulle göra JF till ett ännu bättre exempel på en väl fungerade studentförening, i en akademisk miljö. Motsatsen är inte bra för någon.

Felix Bengtson, Nina Lind, Elisabeth Karlsbad, Emily Diab, Anna Marthins, Julia Atiyeh, Magnus Nygren