Så gör du tentan till en enkel match

- in Novisch, Studentliv
@Annika Skogar

Hur pluggar man egentligen på universitetet och hur gör man för att tanken på tenta inte ska förvandlas till ett enda stort monster av ångest? Lundagård har pratat med Marianne Giselsson på Studieverkstan som har delat med sig av sina bästa råd:

PLANERA

– Allting handlar om planering, på gymnasiet gjorde lärarna det åt en men på universitetet är det ditt ansvar. Sätt dig ner med ett tomt papper och gör ett schema inför varje ny kurs. Att plugga på heltid ska innebära att du lägger ner ungefär 35 timmar i veckan på studier. Fyll i ditt schema med dessa timmar så ser du vad du behöver göra varje vecka för att hänga med.

FÅ DET GJORT

– Se till att få gjort det du planerat in varje dag och skjut inte upp det till nästa vecka. Väljer du att inte plugga de tre timmar du planerat in på till exempel tisdagen så måste du lägga in dessa timmar någon annanstans i samma vecka. Skjuter du upp det till en annan vecka är risken stor att du kommer halka efter mer och mer och dagarna innan tentan sitta med en orimlig mängd material som du inte hinner lära dig.

FOKUSERA PÅ DET VIKTIGA

– Många gånger känner studenter att de har en orimligt stor mängd att läsa men universitetet handlar inte om att lusläsa vartenda ord utan att fokusera på helheten. Utgå ifrån vad som tagits upp på föreläsningarna då det utgör stommen i en kurs och ger hänvisning till vad som är viktigt. Det är meningslöst att tänka ”idag ska jag läsa 100 sidor” utan skaffa dig istället en överblick och gör något med stoffet: stryk under eller anteckna och reflektera över vad du läser.

PLUGGA I GRUPP

– Allt blir så mycket roligare och lättare om du samarbetar. Bilda en studiegrupp med några som läser samma kurs eller program. Tillsammans kan ni diskutera svårigheter ni stött på och ge varandra hjälp och nya perspektiv.

REPETERA

– Reflektera och repetera kontinuerligt genom kursen och läs igenom dina anteckningar direkt efter föreläsningarna. Att göra tankekartor är ofta ett bra knep då det är lättare att lära då du använder fler sinnen.

UNDVIK TENTAÅNGEST

– Ha kontroll från början genom att följa de andra råden. Öva på gamla tentor så vet du vad som väntar och hur den kommer vara utformad. Under en tenta kan det vara bra att börja med att brainstorma fråga för fråga – Vad står det? Vad vet jag? Hur ska jag svara? Hoppa över till nästa fråga om du kör fast och glöm inte att ta paus då och då. Tänk på att det faktiskt inte spelar någon roll hur du känner dig utan fokusera på uppgiften.