Vi vill veta om vi får jobb!

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

I veckan sökte tusentals människor en ny utbildning på antagning.se. Men många med akademisk utbildning i bagaget får ändå inte jobb inom sitt skrå. Maria Rosén förundras över att utbildningsanordnarna inte alltid lyfter frågan: hur stor chans har du att få jobb, lilla vän?

 

Jag minns hur vi satt vid vårt vanliga cafébord och pratade framtid. Idéerna hade vi format efter arbetsmarknadsdagar på gymnasiet och öppet hus-besök vid universiteten. Den ena kompisen berättade glädjestrålande att hon kommit in på den unga spännande utbildningen. Den andra berättade hur förväntansfull hon var att prova vingarna i arbetslivet efter sina treåriga studier.

Nu har CSN:et slutat komma, sittningarna har nått vägs ände och flera av oss står där med examensbeviset i vår hand. Det är nu som många av oss inser att vår nydanande specialisering inte gjorde oss speciellt unika. Det är också nu som vi inser att inga vetenskapsteoretiska kurser kan förbereda oss för känslan när vi sitter med flera års studieskulder, men utan jobb inom vårt område.

Jag vill inte höra fler besvikna vänner beskriva den känslan. Jag vill inte träffa fler människor som säger att de gjort allt för att få jobb efter sin utbildning, men nu jobbar i matbutik. Jag vill inte se fler vänner påbörja utbildningar utan att ha klart för sig vad som väntar vid vägens slut.

Jag förstår att det inte finns några kristallkulor som fungerar. Jag förstår att utbildningsanordnarna aldrig kan ta en trollstav, peka på arbetsmarknaden och göra den rymlig för alla nybakade akademiker.

Men jag tycker att utbildningsanordnarna inte bara kan, utan har skyldighet, att göra det troliga slutresultatet klart och tydligt från början. När 19-åringen som just tog studenten öppnar alla utbildningars hemsidor ska där finnas tydliga aktuella alumniundersökningar som berättar vad som hände sen. Det måste bli lättare att hitta statistik på hur många som får jobb inom alla utbildningar på deras egna hemsidor.

Med jobb inom vårt utbildningsområde kommer vi också att känna större belåtenhet när det är dags att hala fram plånboken och betala 100 000-talskronorsnotan på flera års utbildning.