Inget för den rädda – följ med LESS på wakeboard

- in Föreningen

Torsdagen den 17 september samlades Lunds extremsportarsällskap (LESS) i Malmö för att wakeboarda. Lundagård behöll behörigt avstånd till aktiviteten.
Se fler bilder från aktiviteten längre ner på sidan. 

Det är en solig sensommardag, och havsvindarna börjar bli kalla. Lunds extremsportarsällskap (LESS) har samlats i Västra hamnen i Malmö för att åka wakeboard. Klockan är fyra när gänget får en rigorös säkerhetsgenomgång av personsalen på Malmö Wake Park. Det är viktigt att stå rätt på brädan för att inte ramla. 

LESS är en studentförening under AF och grundades 2009. Sedan dess har de gjort mer eller mindre storslagna utflykter, i syfte att utmana gränser och söka kickar.

Vilma Krosse är 23 år och studerar en politisk kandidat. Hon sitter i LESS styrelse sedan december 2019. Hon kommer aldrig att glömma när LESS åkte till Georgien på en skidresa i januari i år.
– Vi var 22 personer i ett väldigt spännande land. Vi hade en skidguide som visade oss avlägsna platser, bland annat ett område som var ockuperat av Ryssland.

Vilma Krosse har suttit i LESS styrelse sedan december 2019. Foto: Tomas Castro.

Under resan var det en styrelsemedlem som skadade sig och fick uppsöka georgisk vårdinrättning.
– Alla sporter vi ägnar oss åt innebär en viss risk för utövaren, det är en del av det som gör sporterna intressanta och spännande. Men vi riktar oss till nybörjare och skaderisken är betydligt mindre när man precis har börjat med en aktivitet. Vi skulle aldrig utmana en nybörjare så pass att det blev en skaderisk för den, säger hon.

Hon tycker att föreningen har en väldigt bra gemenskap.
– Extremsporter är omgivna av en viss kultur, alla är glada och öppna och villiga att hålla på med galna och knäppa sporter tillsammans.

21 medlemmar i LESS testade wakeboard i Malmö Wake Park på torsdagen. Foto: Tomas Castro.

Vera Krosse kan inte svara på hur många medlemmar LESS har i dagsläget, men hon vet att det är väldigt högt tryck.
Det här evenemanget sålde slut på 45 sekunder, och vi ska till Varberg på surfresa om några helger och det sålde slut på 25 sekunder. Andra studentorganisationer har behövt ändra på sina evenemang på grund av corona, men vi kan fortfarande göra saker eftersom mycket är utomhus, och vi är ganska få vid varje aktivitet, säger hon.  

Skidresor, crossfit, friklättring, surfning och andra aktiviteter sållar sig till studentföreningens repertoar. Extremsporter ja, men även materialsporter, och sådana tenderar att vara dyra att delta i. Priset för att delta på wakeboarden i dag är 275 kronor.
– Vi sysslar med materialsporter och det är jobbigt för min egen plånbok. Jag vandrar, vill köpa mountainbike, och åker skidor. För vad man får är det inte så dyrt att vara med i LESS, men vi försöker varva dyrare evenemang med gratis eller väldigt billiga evenemang, säger hon.

Foto: Tomas Castro.
Redo för avfärd. Foto: Tomas Castro.
Det gäller att tekniken sitter. Foto: Tomas Castro.
Landkänning. Foto: Tomas Castro.
Förväntansfulla barfotasteg ner för trappan ner till bryggan. Foto: Tomas Castro.
Foto: Tomas Castro.
Akta så du inte krockar med bryggan! Foto: Tomas Castro.

Behöver man vara vältränad för att vara med i LESS?
– Det är ingen förutsättning, men visst, är man vältränad är det en bra förutsättning i vissa sporter. Men huvudsaken är att man är öppen och vågar testa ny saker. Man får inte vara skraj, säger Vilma Krosse.

Ludvig Fredriksson är 22 år och studerar ekosystemteknik på Lunds tekniska högskola. Han har varit med i LESS i en vecka. 
– Jag såg det här evengemanget på Facebook och jag blev taggad och ville gå med. Jag har testat wakeboard ungefär 15 gånger förut, men aldrig på lina som här, utan då har jag åkt i Mälaren bakom båt.

Han kommer precis ur vattnet när vi talas vid, och han står barfota i gräset.
– Jag börjar bli lite kall nu, man tänker inte alls på blåsten när man åker, man tänker bara på farten framåt, säger han.

Ludvig Fredriksson, student vid LTH, har varit medlem i LESS i ungefär en vecka. Han har åkt wakeboard många gånger förut, men aldrig på lina, utan bakom båt i Mälaren. Foto: Tomas Castro.