Sydskånska nationens (SSK) kurator Noa Liungman stod under tisdagen inför en misstroendeomröstning. Nationsmötet beslutade dock att kuratorn får sitta kvar.
– Jag vill väldigt gärna lägga den här processen bakom mig, säger Noa Liungman.
Motionen om misstroendeförklaring kom inte som en chock för Noa Liungman. Under en längre tid har kuratorn och nationen kritiserats. Kritiken grundar sig i flera saker, bland annat Noa Liungmans ledarskap och behandling av trakasserier inom nationen.
– Jag fick inget stöd överhuvudtaget från nationen, berättade, enligt uppgifter, en person bakom misstroendeomröstningen på mötet, som hänvisade till en situation med nationens vakter.
– Det står i likabehandlingspolicyn att det finns nolltolerans för diskriminering av alla slag. Det har de inte efterföljt för att vakterna får glädjen att vara kvar.
Noa Liungman har tidigare förnekat dessa anklagelser och också fått stöttning internt.
– De påstådda anklagelserna om att vi har mörklagt övergrepp är helt falska. Vi har arbetat med de ärenden som rörs, och vi har inte försökt dölja något, sa han under en intervju med Lundagård under måndagen.
Seniorskollegiet skriver också i ett dokument att samtliga anklagelser mot Noa Liungman saknar grund.
– Styrelsen, inklusive inspektoratet och seniors, har granskat hela misstroendeförklaringen noggrant. Seniorskollegiet yrkar på avslag, har han tidigare sagt till Lundagård.
Den fråga som väckt störst uppmärksamhet handlar dock om SSK:s politiska hållning. Personer inom Lund students for Palestine (LSFP) har tidigare skrivit motioner med syftet att SSK ska göra ett uttalande i förmån för ”mänskliga rättigheter och studenters rätt att protestera för den palestinska frihetsrörelsen”.
Motionsförfattaren till misstroendeförklaringen (fortfarande inte kartlagt om det var en eller flera då motionen var anonym) har haft en ledande roll inom LSFP.
Noa Liungman är lättad efter omröstningen och menar att det fanns ett stort symboliskt värde i att han fick sitta kvar.
– Det känns bra. Det handlar ju om en månad, så det gör inte jättestor skillnad på det stora hela. Det handlar mer om det symboliska bakom det, säger han.
Det symboliska värdet handlar om SSK:s ställning som politiskt och religiöst obunden.
– Vi tycker att en av de fina sakerna med nationer är att de blir en samlingsplats för alla. Det är inte folk från en viss sektion, det är inte folk med en viss bakgrund eller folk med en viss politisk läggning, säger han.
– De ska vara inkluderande och välkomnande för alla som vill engagera sig.
Han påpekar att SSK skulle kunna uteslutas som medlem i Kuratorskollegiet (KK), som är ett samarbetsorgan för alla nationer utom Smålands nation, om de blev politiska. Individer inom nationen har dock all rätt till samhällsengagemang, menar han.
– Vi ser det som en del av nationens uppdrag att stötta studenters studerande och skapa en trygg och inkluderande miljö. Detta genom att exempelvis erbjuda mötesrum, utrymme och material för folk som vill engagera sig i olika frågor, säger Noa Liungman.
En kritik som framförts mot nationen är att de redan tar ställning i andra frågor. Bland annat i frågan om de ska köpa ryska varor eller inte.
– Det har aldrig varit relevant för oss att bojkotta ryska varor och vi har inte gjort några uttalanden om den konflikten heller. Jag tror att det kommer från när Minttu [finskt likör som exporterades till Ryssland, reds. anm.] slutade dyka upp hos våra leverantörer, vilket gjorde att en eventuell bojkott kom på tapeten.
– Sydskånska sa att vi inte kunde fatta den typen av handlingar, för då skulle vi behöva engagera oss i alla konflikter.
Ni gick i pridetåget, är det att ta ställning?
– Jag tycker alltid att det blir väldigt svårt när vi ska prata om vad som är politik och inte politik. För man kan ta det till extrema längder och säga att ett ställningstagande om att vi är en demokratisk organisation inte skulle vara objektivt, utan politiskt, säger han.
Som tidigare nämnt handlade inte all kritik om SSK:s ovilja att uttala sig politiskt, utan om kuratelet agerat på ett korrekt sätt. En av de saker som togs upp på mötet är det faktum att tidigare inskickade motioner inte har behandlats.
– För mig handlar detta om hur den demokratiska processen gick till – att man inte tog upp motionerna för att diskutera. Även om det föreslås att de ska avstå, så fick man inte diskutera det i ett öppet klimat, sa en person under nationsmötet enligt uppgifter till Lundagård.
I detta fall menar seniorskollegiet att motionerna som lämnats in inte var stadgeenliga och därför inte togs upp.
”Jag tycker det är ett helt sjukt beteende”
En annan kritik handlar om att personer som begärt ett extrainsatt nationsmöte blivit uppskrivna på en lista och senare blivit uppringda av nationen.
– Jag skrev på en motion för ett extrainsatt möte. Sedan kollas mitt namn upp och vad jag har för andra tillhörigheter, där jag också är medlem i Smålands nation, men inte aktiv, sa samma person under mötet.
– Jag vet inte om den skickas någonstans men att den ändå registreras. Jag tycker det är ett helt sjukt beteende.
Nationsledningen menar å sin sida att registreringen och eftersökningen har skötts enligt konstens alla regler.
– Det var för att dubbelkolla att de som begär ett extrainsatt nationsmöte faktiskt är medlemmar av Sydskånska. Det är ingenting som har skickats vidare, utan det var internt för att dubbelkolla att de är medlemmar, ges som förklaring på mötet.
– Att de blev uppringda är för att nationen ville säkerställa att de faktiskt hade begärt ett extrainsatt nationsmöte, så att ingen begärt det i deras namn.
Under tisdagen rapporterade Lundagård om att flera kuratel uppmanade sina medlemmar att gå och rösta. Detta kritiserades av en talare på mötet, som menade att det var problematiskt att Lunds nations förmannakår gick ut i ett Facebook-inlägg och uppmanade sina medlemmar att söka stödmedlemskap för att rösta på Noa Liungman under omröstningen. Stödmedlemskapet skulle då kosta 100 kronor.
– Det här är alltså bevis för muta och specialpris för stödmedlemmar för att kuppa emot en rörelse, sa en talare under mötet.
Lunds nations kurator Joel Severinsson ska, enligt uppgifter, medgett att inlägget av misstag angett fel pris.
”Först och främst är det inte någon muta att tala om. Alla jag vet betalade precis lika mycket för sina stödmedlemskap och ingen av oss fick något specialpris. Vad jag vet är det inte ens tekniskt möjligt att skapa något specialpris i medlemsystemet. Jag skrev helt enkelt fel summa i mitt inlägg, vilket jag också sa på mötet”, skriver han i ett mejl.
Han har dessutom i en tidigare artikel i Lundagård uppgett att han inte ser några problem med att stödrösta på en annan nation, eftersom det är tillåtet enligt SSK:s stadga.
Noa Liungman menar att han informerat nationerna om möjligheten till att stödrösta, men inte uppmanat någon.
– När jag har pratat med andra kuratorer så har jag fått bilden av att de inte uppmanat sina egna medlemmar, utan snarare informerat om situationen och möjligheten.
– Jag tror att det är många som känner igen sig i situationen vi är i, de andra nationerna jobbar ju med liknande verksamhet som vi. Jag tror bara det är någonting som engagerar och tror att det här med att vi ska vara opolitiska och neutrala är någonting som vi aktiva tycker är väldigt viktigt.
Håller nationerna varandra om ryggen?
– Vi samarbetar ju, det är uppenbart, medger Noa Liungman och pekar på KK-samarbetet och det faktum att man kommer in på samtliga nationer med ett medlemskap på enbart en av dem.
– Jag skulle inte säga att vi håller varandra om ryggen, vi samarbetar.
Noa Liungman var på förhand osäker på hur omröstningen skulle gå, men märkte ganska snabbt att han hade en majoritet bakom sig.
– Självklart var vi nervösa. Det tror jag att hela den aktiva kåren var när misstroendeförklaringen kom in. När den typen av motioner kommer är det någon som tror att det finns en chans.
Har det varit psykiskt påfrestande?
– Ja, jag skulle ljuga om jag sa att det inte varit det. Det finns massa stressiga jobbsituationer man kan hamna som heltidare. Men som sagt, det är någonstans en del av jobbet, säger Noa Liungman,
– Jag vill väldigt gärna lägga den här processen bakom mig. Jag tror att det var hela tanken med det här stadgeändringsförslaget från början. Vi vill bara kunna gå tillbaka till att bedriva vår vanliga verksamhet med klubbar, pubar, caféer och olika sociala verksamheter.
Tror du att sista stenen är kastad eller kommer det att fortsätta vara en process mot dig eller mot kommande kurator?
– Jag vet inte, men jag hoppas att det här var slutet.
Lundagård har sökt motionsförfattaren, men utan resultat.
Läs mer:
Kuratorer uppmanar till stödröster för SSK:s kurator
Misstroendeförklaring mot Sydskånskas kurator
LSFP-motioner skapar oro på SSK: ”Medlemmar trakasserade”