Rektor Erik Renström tjänar mest på Lunds universitet med sin månadslön på 136 800 kronor. Bland fakulteternas chefer tjänar LTH:s dekan mest, medan konstnärliga fakultetens dekan ligger i botten. I snitt kan lektorer och professorer räkna med omkring 30 000 i tillägg om de får tjänst som dekan eller vicerektor. Det framgår av Lundagårds genomgång av universitetets löner 2024.
Det är utbildningsdepartementet som sätter de statliga lärosätenas rektorslöner. Lunds universitets rektor, Erik Renström – professor i experimentell endokrinologi – är den fjärde bäst betalda rektorn vid ett offentligt lärosäte i Sverige, efter sina kollegor vid Uppsala universitet, Stockholms universitet och Karolinska institutet.
I universitetsledningen ingår, utöver rektorn, hans ställföreträdare prorektor Lena Eskilsson, förvaltningschef Susanne Kristensson och fem vicerektorer med olika ansvarsområden. Prorektorn och vicerektorerna tjänar en ordinarie lön som universitetslektor eller professor, men får även uppdragstillägg som kompensation för det utökade ansvar som ledningsuppdraget medför. Det är rektorn som bestämmer hur mycket uppdragstillägg som vicerektorerna ska få. I snitt får de i ledningsgruppen 28 300 kronor i uppdragstillägg.
Medräknat ordinarie lön och uppdragstillägg tjänar universitetsledningen i snitt 109 200 kronor i månaden. Den högst betalda vicerektorn är Per Mickwitz, professor i miljöpolicy och vicerektor för forskning, hållbarhet och campusutveckling, med 121 300 kronor i månaden. Lägst lön i ledningsgruppen har Jimmie Kristensson, universitetslektor och vicerektor för kurage och karaktär, med 86 000 kronor i månaden, uppdragstillägg inkluderat.
Universitets åtta fakulteter leds av varsin dekan, som är högsta administrativa chef och ordförande för fakultetsstyrelsen. Högst lön bland dekanerna har Annika Olsson, dekan och rektor för Lunds tekniska högskola (LTH), med en månadslön på 115 550 kronor. Johannes Persson, professor i teoretisk filosofi och dekan för humanistiska och teologiska fakulteterna, kommer på andra plats med 100 075 kronor i månaden. Sanimir Resic, universitetslektor och dekan vid konstnärliga fakulteten, är med sin månadslön på 82 800 kronor den lägst betalda dekanen.
Susanne Kristensson är förvaltningschef och ekonomiansvarig inför rektorn. Hon förklarar att skillnaderna i löner delvis kan bero på den akademiska titeln.
– En professor har generellt högre lön än en universitetslektor för det är en högre anställning. Och en professor är mer vetenskapligt och pedagogiskt meriterad.
Även akademisk framgång spelar roll i lönesättningen.
– En toppresterande forskare har ju oftast lättare att hävda sig på arbetsmarknaden, utanför Lunds universitet. Och det är ju utifrån prestation som vi sätter våra löner.
En toppresterande professor vid universitetet är Oskar Hansson, professor vid medicinska fakulteten. Enligt analysföretaget Clarivates toppar han listan över de mest citerade forskarna vid Lunds universitet 2024. Sannolikt har hans akademiska framgång gynnat honom vid lönerevisionerna, då han erhåller en månadslön på 86 000 kronor i månaden.
Nobelpristagaren Anne L’Huillier, professor i atomfysik, hade nästan säkert den högsta totala inkomsten bland universitetets anställda förra året, då hon fick dela på 11 miljoner kronor i prispengar med två andra forskare. Ett vanligt år tjänar hon mer blygsamma 92 700 kronor i månaden. Enligt Susanne Kristensson kan Nobelpriset spela roll i lönesättningen.
– Jag tycker absolut hon ska ta upp sitt Nobelpris i löneförhandlingen, säger hon.
Så mycket tjänar ledningen och dekanerna
Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs fel lön för Johannes Persson. Detta har korrigerats och artikeln uppdaterats. I samband med detta har det också tydliggjorts vem av dekanerna som har högst månadslön.
Fotnot: LTH:s dekan får också gå under titeln rektor.