Lundaforskare ställer sig bakom bojkott av israeliska universitet

- in Nyheter

Över 1 400 forskare och lärare – däribland ett hundratal från Lunds universitet – har skrivit under ett upprop för att stoppa samarbetet med israeliska universitet.
”Vi måste protestera mot både Israels krigsbrott och förstörelse av universiteten”, skriver Erik Svensson, professor i biodiversitet och evolution vid Lunds universitet. 

Enligt Petter Hellström, en av initiativtagarna och forskare i idéhistoria vid Uppsala universitet, har det i flera år funnits krav på att svenska universitet ska sluta samarbeta med israeliska universitet. Som resultat av att samarbetet inte har hävts har forskare och lärare vid Uppsala universitet kommit fram med ett upprop som kräver ett avslut på de svenska universitetens samarbete med de statliga israeliska universiteten. 

Uppropet, som kallas Uppsala declaration of conscientious objection, hade som mål att få ihop 100 underskrifter. I dag har över 1 400 forskare och lärare skrivit på uppropet, däribland ett hundratal professorer. 

På uppropet finns flera anställda vid Lunds universitet. Bland dem över hundra lärare och forskare samt en handfull professorer. Erik Svensson, professor i biodiversitet och evolution vid Lunds universitet, är en av de som skrivit på uppropet. Han förklarar varför han valt att skriva på uppropet i ett mejl.

”Primärt av humanitära skäl, eftersom det enligt flera experter pågår ett folkmord i Gaza där tiotusentals civila dödats av Israels bomber sedan Hamas-attacken i oktober 2023. Men även för att jag tycker att det är helt oacceptabelt att samtliga Gazas universitet nu är totalförstörda och vi måste protestera mot både Israels krigsbrott och förstörelse av universiteten”, skriver Erik Svensson. 

Hur kan Lunds universitet bidra till att förbättra den rådande situationen i Gaza?

”Genom att protestera mot Israels regering och kräva att de slutar bomba och förstöra universiteten i Gaza och därmed utbildningen för nästa generation”, skriver Erik Svensson. 

Max Koch, professor i socialpolitik och hållbarhet vid Lunds universitet, har också valt att skriva på uppropet. Han tycker att forskare och professorer bör göra sina röster hörda när mänskliga rättigheter hotas. Han hade gärna sett att Lunds universitet hade gjort likadant. 

”Jag kommer inte frivilligt samarbeta med vetenskapliga institutioner som kan ha gjort sig medskyldiga till massmord”, skriver Max Koch. 

Max Koch betonar att det inte utesluter samarbete med enskilda kritiska israeliska intellektuella, vilket även uppropet tar upp. 

Lunds universitets hållning är tydlig. Rektor Erik Renström har tidigare sagt att universitetet inte ska uttala sig i politiska frågor som inte rör den egna verksamheten. Han hänvisar till att svenska universitet inte kan ta ställning i utrikespolitiska konflikter. Skulle de göra det, bryter de mot grundlagen, menar Erik Renström.

Max Koch ser allvarligt på den splittrade världen och det bristande globala samarbetet. 

”Om vi inte kan stoppa lidandet i Gaza och Västbanken och i allmänhet försvara mänskliga rättigheter, hur ska vi då klara klimatnödläget?”

Lundagård har sökt universitetsledningen, som hänvisar till tidigare kommentarer.