Lucka 11: Mästerkockens studentvänliga julmeny

- in Nyheter

Som student kan möjligheterna att tillreda ett julbord vara begränsade. Bristen på nya, kreativa idéer som inte spränger plånboken blir påtaglig. För Lundagårds Lukas Gamlén och Lukas Andersson fanns bara en lösning: Att kontakta en mästerkock.

Oscar Ohlsén, 24, är en tidigare student vid Lunds universitet. Han påbörjade sina studier på juristprogrammet i Lund men valde efter två veckor att byta bana. Det blev istället kurser inom musik och konst, två intressen som har följt med hela livet. Idag är konsten dessutom hans yrke och Oscar har utställningar både i Sverige och utomlands.

Tidigare i år fick han även kliva in i offentlighetens rampljus när han på bästa sändningstid medverkade i TV4:s program Sveriges Mästerkock. Efter att ha imponerat på juryn i audition började en matlagningsresa som resulterade i en fjärdeplats i tävlingen. 

Oscar berättar att julmaten utgör en central del av julfirandet.

 Hur har dina jular sett ut matmässigt?

– Jag kommer från en stor familj där konst, musik och skådespeleri har varit ständigt närvarande – så även maten. Förr, när större delar av släkten samlades, hade man alltid med sig sitt. Någon hade med sig sill och någon gjorde Jansson. Det var alltid livlig och härlig stämning, säger Oscar. 

Har traditionerna förändrats något? 

– Under julen samlas vi fortfarande i familjen, men det är en tradition som tillkommit på senare år. Efter att jag och min vänskapskrets firat jul på sitt eget håll, samlas vi på “hemvändardagen”. Då tar var och en med sig rester från sina egna firanden och vi firar tillsammans. Det är alltid roligt, säger Oscar. 

Vilken roll tar du som rutinerad kock i lagandet av julmaten?

– Det är klart att jag ofta är med och lagar maten, ibland gör jag mycket själv. Men ofta hjälps vi åt och gemenskapen som skapas när man lagar tillsammans är något speciellt! Jag gillar att laga mat, så jag gör gärna det under julen också, betonar han. 

Oscar är väl förberedd, han har tagit vår önskan på högsta allvar. Framför oss presenterar han en välkomponerad meny, speciellt anpassat för plånboken och med goda smaker som andas jul. En förrätt, en varmrätt och en efterrätt ska lagas och vi inhandlar allt som behövs. 

Han har nu genomfört sin del av arbetet, nu är det upp till oss att laga maten. Pressen är stor när vi sätter i gång, ansvaret för den studentikosa julen vilar på våra axlar. 

 

Foto: Jakob Rietz

Julcaprese

Till förrätt blev det en caprese på skivad potatis, matjessill och en dressing av senap och honung – toppad med rostade pumpafrön, dill och friterad svartkål. Den satt som en smäck, hade de julsmakerna vi sökte och blev en aptitretare utan dess like!

 

Foto: Jakob Rietz

Vegetarisk Boeuf

Varmrätten väckte vårt intresse redan innan tillagning och servering. En vegetarisk variant på Boeuf bourguignon skulle fylla våra magar. Istället för kött blev det kokta rödbetor och därtill allt som hör en bourguignon till, alltsammans serverat med potatismos och toppat med färsk persilja. En god och mustig rätt som gav ljus till den mörka vinterkvällen och som vi sent kommer glömma.

Foto: Jakob Rietz

Ris-cake

Sist men inte minst: “Ris-cake”! Det är vad det låter som, en cheesecake med risgrynsgröt och sockrad grädde. Det kanske inte låter så övertygande? Lägger man till en botten av krossade pepparkakor, samt en topping bestående av skivad småcitrus i sockerlag, blir det genast mer aptitretande. Ett sött och friskt avslut på en välkomponerad middag!

Prislappen för denna middag landar på dryga 150 kr per person, men räkna med mat över om ni är färre än fyra personer!