Lunds sista skivnördar

När Doolittle och Folk å Rock lagt ner står Repeat Records intakt.

Lundagård möter skivkrisens överlevare: syntharen och hårdrockaren som möts i passionen.


– Det handlar om kärlek till musiken. Om att komma så nära originaltapen som möjligt. Nå det verkliga soundet, det verkliga djupet. Det är något fysiskt som händer: nålen går ner i groovet och du kan följa det med ögonen. Det är en ritual.

Mikael Brodowicz poesi till LP-skivan kommer som svar på en torr intervjufråga: Varför vinyl? Han sitter tillsammans med Johan Castrup i kontorskyffet bakom deras gemensamma skivbutik Repeat Records. Trängs med senaste fynden och originalposters på Bob Hund.

Butiken startade för 15 år sedan, köptes av Johan 1998 och fick sin nuvarande lokal på Östra Mårtensgatan år 2004. Samma år inkluderades Mikael, som sedan tidigare varit ett namn i samlarkretsar. De utgör ett på flera sätt udda ägarpar. Mikael har långt hår, Johan kort. Mikael har samlat vinyl sedan han var åtta, Johan går hellre på livespelningar. Mikael hade sin musikaliska ingång i hårdrock, Johan i synth.

Olikheterna nämner de som en ledtråd till varför Repeat lyckades överleva branschkrisen som knäckte konkurrenterna.

– Vi kompletterar varandra. Mikael är inne på vinyl och förde in det i sortimentet just när det var på uppgång. Han är nördig på musik från 60-, 70-talet och i början av åttiotalet tar jag vid. Kunskap är fantastiskt viktigt för en skivbutik, säger Johan.

Resten av förklaringen ligger i hårt slit och tydliga anpassningsstrategier.

– Vi lägger ner otroligt mycket tid på att få in bra grejer. Åker på skivmässor och jobbar med aktiv kundkontakt, till exempel via nätet. När folk inte längre söker upp oss gäller det att vi söker upp dem, säger Mikael. Och tillägger att skivtrenden börjar vända:

– Allt fler upptäcker skivan som helhet. Att knyta en konstnär till ett band eller ett bolag, exempelvis Keef till Vertigo, börjar komma tillbaka. Man ser att ett omslag kan förstärka och vara en del i musiken.

Även lokalt har antalet kunder i buiken ökat på senaste tiden.

– När krisen nådde sin peak var Lund ett tillhåll för brats och sådana köper definitivt inte plattor. Vi har noterat en tydlig bratminskning och det är lysande. Det bådar gott för framtiden, säger Johan.

img_2965red.jpg img_2911red.jpg

Hölderlin´s Traum och Computer World – om Mikael/Johan tvingas välja ETT personligt soundtrack

Text och Foto: Matilda Gustavsson

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Utflykter på cykelavstånd

Stannar du i Lund i sommar? Vill du