Alla rätt på politisk modevisning

Ekologiskt odlad bomull och Fair Trade-märkta kläder. På Röda korsets modevisning strömmade publiken till för att få ett smakprov på PK-klädindustri och sörpla rättvisemärkt kaffe.

– Det är inte flummigt med rättvisemärkta och ekologiska kläder längre, säger Linnea Ödén från Röda Korsets Ungdomsförbund. I samarbete med Lunds Kommun har de arrangeratde under lördagen modevisningen på Wickmanska gården.

Hon hoppas på att deras grupp Rättvis Handel kan få fler lundensare att handla medvetet

– Vi vill visa att det finns andra alternativ lite överallt, säger Linnea.

Dåliga förhållanden

Konferencieren Annie håller ett inledningstal där vi i blixtfart får oss till livs alla olika typer miljö- och rättvisemärkningar. Från hennes mörka smala jeans dinglar en lapp från märket Kuyichi.

– Klädindustrin är en komplicerad fråga i dag med låga löner och dåliga arbetsförhållanden. I Bangladesh ligger lönerna kvar på samma nivå som 1994 och i Kina är fackligt arbete olagligt, säger Annie.

Snygga samvetskläder

Två dansgrupper får inleda modevisningen. De två systrarna från dansgruppen Beatteam drar igång med en välkoreograferad streetdance-föreställning.

Den lördagsfikande publiken vaknar till liv och börjar digga. En pappa bredvid med en barnvagn lyfter handen i luften och får in rätta gangstakänslan.

När modellerna kommer in är lokalen helt full och stämningen förväntansfull. Mycket av det som visas upp på den lilla scenen är vanliga jeans och t-shirtar. Men en del plagg är riktigt snygga, särskilt kläderna från Malmöbutiken Ingrid af Maglehem som har allt från ljusa tunikor till grafiktryckta kjolar.

Ekologisk bomull

Kläderna på modevisningen är lånade från olika butiker i Lund och Malmö.

De plagg som kommer från JC och H&M är från deras kollektioner med ekologisk bomull.

– Bomull är en av de absolut mest besprutade varorna som finns. De ekologiska kläderna vi visar har alla uppfyllt kraven för EU-blomman, det betyder att man inte använt några bekämpningsmedel eller konstgödsel vid odlingen, berättar konferencieren Annie.

Vill förändra

Hon berättar att i dag konsumerar en medelsvensson 24 kilo textil per år. Större delen av de kläderna är varken ekologiskt odlade eller rättvisemärkta.

– Vi tror att detta går att ändra på, därför är det så roligt att ni är här i dag. Konsumenttrycket leder till bättre förhållanden, säger Annie.

Text: Josefin Pehrson
Foto: Sebastian Bencsik