100 nya studentbostäder byggs

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Det händer saker i bostadsbristens Lund. Lunds nation har köpt Landsarkivets gamla lokaler och kommer där att bygga drygt 100 nya studentbostäder. Den bostadslösa studenten får dock vänta i två till tre år innan det kan bli aktuellt att flytta in.

– Det här är unikt. Det är första gången sedan 1960 som ett hus förvärvas av en nation, säger Jonathan Sträng, kurator på Lunds nation, som tillsammans med rektor Per Eriksson och arkitektfirman Fojab i dag presenterade sin vision om de nya studentbostäderna. Tre befintliga byggnader i kvarteret Arkivet 1 bredvid Spyken i Lund ska renoveras och ytterligare ett fjärde hus ska byggas helt nytt.

”Ett 100-miljonersprojekt”
De drygt 100 bostäderna kommer att bestå av en- och tvårummare, samt etagelägenheter i två plan. Renoveringen av de tre befintliga fastigheterna beräknas kosta 50 miljoner kronor, och nybyggnaden cirka 40 miljoner kronor.
– Allt som allt är det ett 100-miljonersprojekt, säger Jonathan Sträng.

Renoveringen startar tidigast i juni 2012, och de första studenterna beräknas kunna flytta in om cirka två till tre år.

Hyran för bostäderna kommer att landa på runt 3 700 kronor i månaden för en enrummare, 5 900 kronor för en tvårummare och 4 500 kronor för en etagelägenhet.
– Det är ungefär vad motsvarande bostäder kostar att hyra i centrala Lund, säger Jonathan Sträng.

Byggplaner sedan 2002
Lunds nation började planera för fler studentbostäder redan år 2002. I början ville man expandera det befintliga nationshuset men nekades bygglov. Nationen tittade på en rad olika fastigheter innan man till slut köpte gamla Landsarkivet av det privata fastighetsbolaget Niam.

Byggnadsplanerna ingår i ett pilotprojekt som innebär att staten kan gå in och hjälpa till med en del av krediten när pengar ska lånas. Även universitetet stödjer Lunds nations byggprojekt.
– Jag ser det som att vi rör oss mot målet med en bostadsgaranti för studenterna i Lund, säger rektor Per Eriksson.

I sitt första maj-tal meddelade Per Eriksson även att universitetet planerar att bygga bostäder för 1 000 nya studenter, främst på campus LTH. I förra veckan berättade också AF bostäder att de tänker bygga 77 nya lägenheter vid Kung Oskars bro.

Text: Niklas Sintorn
Pressbild: FOJAB arkitekter

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Charlotta Johnsson ny rektor för Campus Helsingborg

Charlotta Johnsson, professor vid Institutionen för reglerteknik, utses