SDU och Luf i utrikespolitisk debatt

- in Nyheter
@Lundagård

Pufendorfsalen var fullsatt när Utrikespolitiska föreningen anordnade debatt mellan Liberala ungdomsförbundet och Sverigedemokraternas ungdomsförbund i tisdags kväll.


De ideologiska frågorna var i fokus när Adam Cjewman, ordförande för Luf och Erik Almqvist, ordförande för SDU, möttes i en utrikespolitisk debatt. Ekonomi, EU, Schengen, invandring, segregation, jämställdhet och miljö var bara några av ämnena som betades av under den två timmar långa debatten.

Familjen versus individen
Ungdomsförbundens ideologiska skillnader blev tydliga tidigt i debatten då Erik Almqvist och Adam Cjewman fick chansen att nämna en epok eller filosof som inspirerar dem. Adam Cjewman berättade att han inspireras av upplysningen medan Erik Almqvist hämtar inspiration från folkhemmet och Per Albin Hansson. Stor del av debatten kom att handla om just detta – individen mot familjen och grupptillhörighet.

Kritiska frågor från publiken
Väktare fanns på plats under kvällen men stämningen var förvånansvärt sansad. Det var inte förrän publiken kom in som det hettade till. Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik ifrågasattes med debatt om vad som egentligen är svenskt, identitet och mångkulturella samhällen. Publiken ställde många kritiska frågor om hemspråksundervisning, medborgarskap och bistånd riktade till Erik Almqvist.

Nöjd med debatten
Joakim Henriksson, vice ordförande för UPF, var nöjd med debatten men ville inte kora en vinnare:
– De är båda säkra och väl pålästa, plus att det blev en vuxen debatt utan pajkastning, säger han.

Joakim Henriksson ser det inte som problematiskt att ge Sverigedemokraterna uppmärksamhet och menar att UPF är politiskt obundet och bjuder in de personer som är av intresse för deras medlemmar.
– Det är inte vår sak att göra politiska bedömningar och om någon vill komma och prata tackar vi inte nej, säger han.

Text: Louise Sillén
Foto: Jonas Damsgård

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Charlotta Johnsson ny rektor för Campus Helsingborg

Charlotta Johnsson, professor vid Institutionen för reglerteknik, utses