Bostadsbristen värre än någonsin

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Nu står omkring 2 500 nya studenter i AF Bostäders novischkö. Bara en femtedel väntas bli erbjudna bostad.
– Resten blir det tufft för, säger AF Bostäders vd Rolf Svensson.

I förrgår var det sista chansen för höstens nya studenter att skicka in sin bostadsansökan till AF Bostäder, AFB. Fram till dess hade novischerna möjlighet att hamna i den särskilda novischkö som ger förtur till vissa boenden.

När sammanräkningen var klar fanns 2 487 namn på listan.
– Av tidigare analyser räknar vi att omkring hälften är seriöst intresserade i ett skarpt läge, säger AFB:s vd Rolf Svensson, och fortsätter:
– Vår ambition är att ge bostäder åt 500 av dem. Resten blir det tufft för.

900 utan bostad
Inför höstterminen beräknas fler nya studenter än någonsin anlända till Lund. Ändå var söktrycket till novischkön högre för ett år sedan.
– Det stämmer inte med beräkningarna. Men kanske kan det bero på att de minns hur det var förra året. Kanske har de redan sökt sig till privata värdar, säger Rolf Svensson.

Enligt Lunds universitets studentkårer, Lus, kommer omkring 900 blivande studenter sakna bostad vid terminsstart. Förra årets uppskattade siffra var 800.

Lus ordförande Christoffer Ivarsson är kritisk till hur kommunen skött bostadsfrågan.
– Studentkullarna går i vågor. Det vet politikerna. Just nu är vi inne i en puckel när 90-talisterna når universitet. Ändå har det inte planerats för fler bostäder, säger Christoffer Ivarsson, och sammanfattar:
– Det har brustit i kommunikationen mellan universitet och kommun.

Fortsatt brist nästa år
Under det gångna året har AF bostäder inte slutfört något nytt byggprojekt. Men redan nästa år väntas en del av projekten bli klara. Å andra sidan väntas också studentkullarna växa – åtminstone några år till.
– Nästa höst kommer det antagligen också vara illa, men inte lika illa som det är nu, säger Christoffer Ivarsson.

Text: Per Kudo