Många nya studenter på Arrival day

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Nervositet, infofrossa och kontaktknytande. I dag började höstterminen för universitetets internationella studenter, som är fler än någonsin.

AF-borgen vaknar med ett ryck ur sin sommardvala när hallarna fylls av uppspelta och nervösa studenter på flykt från ösregnet utanför. Det är här resan från hemlandet slutar – och den mot livet som lundastudent börjar.

Innanför borgens trygga stenväggar leds de nya studenterna vidare mot registrering, utkvittering av nycklar – och såklart biljettförsäljning till höstens fester och utflykter.

Nervös start
På en stol sitter Valeriya Kalkina från Moskva och pustar ut i väntan på sin tur att få ett svenskt personnummer.

Hon har varit i Lund ett par dagar i förväg och hunnit känna på atmosfären.

– Det är spännande. Den första dagen var jag nervös, men folk här är väldigt hjälpsamma och erbjuder sig att hjälpa en om man ser lite vilsen ut, säger hon och ler.

– Nu ska jag bara få tag på en cykel. Och vad är egentligen det här med nationerna?

”We’re fucked”
Arrival day är ett välordnat kaos. De blåklädda faddrarna, som arbetar frivilligt för att hjälpa de nya studenterna till rätta, assisterar hela vägen från stationen, genom borgen och vidare till studentboendena i inhyrda bussar.

De långa väntetiderna lättas upp av förtjusta blickar och nyknutna vänskapsband.

Bara i rummet skyltat ”Acommondation unconfirmed” är stämningen dämpad.
– We’re fucked, konstaterar Severas Svedas från Litauen när han återvänder från Bopoolens disk.

Tillsammans med kompisen Jovita Janusauskoite planerar han nu att ge sig upp i gryningen och köa framför borgen för att vara första aspirant på eventuella överblivna platser från International Housing Office imorgon bitti.

Antalet studenter som läser internationella program eller kommer till Lund på utbyte är, precis som de senaste åren, rekordmånga.

I höst börjar omkring 2 200 nya internationella studenter vid universitetet.

Text: Ida ÖlmedalFoto: Jonas Damsgård