Nu tar tjejerna plats på Toddyspexarnas scen

- in Spex

Efter flera års debatt har Toddyspexarna bestämt sig för att låta tjejer  medverka på scenen.

–Alla i ensemblen är jätteglada, säger förmannen Jakob Lundgren när Lundagård träffar honom under repetitionerna av deras paradspex Al Capone.

Det råder nästan nybyggaranda i Stora salen i AF-borgen – det spikas, hamras och målas samtidigt som strålkastare sätts på plats, spexare blir sminkade och mat lagas, allt ackompanjerat av orkesterns trumpetande.

Toddyspexarna sätter i morgon fredag ännu en gång upp Al Capone och det arbetas frenetiskt långt in på natten för att allt ska komma på plats.

”Otroligt skojigt”

Toddyspexarnas medlemmar är redan i dag till hälften killar och hälften tjejer, men tidigare har bara personer av manligt kön fått medverka på scen. Nu ska det dock bli ändring på det.

– Det är otroligt skojigt, säger förmannen Jakob Lundgren och fortsätter:

– Det är en förändring som vuxit fram under några års tid och i år var första gången på länge som en regissör kandiderade på att göra spex med både killar och tjejer.

Omdebatterad tradition

Toddyspexarna tillhörde tidigare Medicinska föreningen, MF, och traditionen att bara ha killar på scen var omdiskuterad.

Många menade att kåren inte skulle ägna sig åt könssegregerade aktiviteter.

2002 skrev en kvinnlig toddyspexare en debattartikel i Lundagård, som gav upphov till en lång och stundtals hetsig diskussion.

Men Jakob Lundgren menar att den debatten inte har påverkat deras beslut.

Att förändringen kommer nu förklarar han med att det tidigare helt enkelt inte har funnits någon regissör som har haft som ambition att göra spex med tjejer.

– Det är svårt att spekulera i varför ingen gjort det tidigare, men man får komma ihåg att varje generation lundastudenter trots allt är ganska olika.

Får vänta till våren

Det blir dock inte förrän till våren som tjejerna kommer att ta sina första steg ut på scenen, men det beror på att Toddyspexarna på hösten alltid gör en nyuppsättning av den gångna terminens spex.

– Eftersom Al Capone, som vi kommer att sätta upp nu, är skriven för manliga skådespelare kan vi inte kasta ut någon, säger Jakob Lundgren och berättar att det faller sig naturligt att tjejer börjar medverka när ett helt nytt spex sätts upp.

”Verkligen på tiden”

Medan Jakob Lundgren guidar genom röran bakom scenen, dyker vice förmannen Lina Broman upp.

Även hon är entusiastisk inför förändringen.

– Det är verkligen på tiden och det är en förändring som kommer inifrån, eftersom majoriteten av spexet vill det här, säger hon och tillägger:

– Många tjejer som redan är engagerade har sökt scenplatser för att fira detta.