Studenternas skuldbörda blir allt tyngre

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Plånboken har blivit lite tjockare, men den fylls av mer lånade slantar.

– Det är en oroande utveckling att lånedelen står för allt större del av studiemedlet, säger Beatrice Högå från Sveriges förenade studentkårer.

En genomsnittlig student går nästan 800 kronor back i månaden under vårterminen. Det visar den nya studentbudgeten från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

”Skulderna blir större”

Påslaget på 430 kronor i månaden efter den 1 juli gör att det blir lättare att få ekonomin att gå runt, men eftersom hela ökningen utgörs av mer lån riskerar studenternas skuldbörda att öka, enligt SFS.

– Det är en oroande utveckling att lånedelen står för allt större del av studiemedlet. Alla studenter har inte möjlighet att arbeta extra vid sidan om heltidsstudier samtidigt som skulderna tenderar att bli allt större, säger SFS:s ordförande Beatrice Högå i ett pressmeddelande.

Vill ha översyn

I studentbudgeten för 2011 räknar SFS med att den genomsnitts-studenten lägger 3 100 kronor i måndagen på hyra, 1 640 kronor på mat medan 530 kronor går till kläder.

Under vårterminen resulterar det i att studenterna går knappt 800 kronor minus. Efter lånehöjningen i höst slutar en månaden med med en röd notering på drygt 300 kronor.

Trots den positiva förändringen ser SFS allvarligt på utveckligen.

– Regeringen har valt en ny väg och går allt längre ifrån vår vision om att lånedelen och bidrag ska vara lika stora. Utvecklingen är illavarslande och jag uppmanar Nyamko Sabuni att se över studiemedlet som helhet och tänka mer långsiktigt, säger Beatrice Högå.

Är SFS:s budget realistisk? Diskutera här på Lundagard.se.