Jesse Jackson rasar mot "slavauktionen" på Hallands

Den amerikanska medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson uppmanar utbildningsminister Jan Björklund att ta sitt ansvar för att göra svenskar medvetna om slaveriets historia.

Nu har ”slavauktionen” på Hallands nation tagit sig över Atlanten. I ett brev, som skickats till utbildningsminister Jan Björklund och den svenska ambassaden i Washington, skriver medborgarrättskämpen Jesse Jackson att händelsen visar att det i Sverige finns en stor okunskap om slaveriet.

Det är Aftonbladets Politikerkollen som har tagit del av brevet, som skickades med post till Björklund och ännu inte kommit fram till utbildningsdepartementet.

Vill att de ansvariga ställs till svars

I brevet uppmanar Jesse Jackson minister Björklund att ta sitt ansvar för att se till att svenskarnas kunskap om den brutala slavhandeln ökar. Medborgarrättsaktivisten vill också att ministern gör sitt yttersta för att de ansvariga för incidenten ställs till svars, skriver Politikerkollen.

Under onsdagen nådde brevet utbildningsdepartementet, och i ett mejl till Aftonbladet kallar Jan Björklund det inträffade för ”omdömeslöst”.

– Händelsen på Hallands nation är omdömeslös, den är vad jag förstår polisanmäld och hanteras av det svenska rättsväsendet. Jag utgår från att ledningen för Lunds Universitet tar upp frågan till diskussion. Slaveriet är ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia som vi aldrig får glömma, skriver han till tidningen.

Nådde snabbt Bryssel

Det var den 16 april som fyra studenter iscensatte slavhandel på en jobbarsittning med djungeltema på Hallands nation. Händelsen upprörde den amerikanska masterstudenten Cate Bridenstine, som skrev om det inträffade på Facebook.

”Slavauktionen” fick snabbt nationell spridning, och knappt en vecka efter sittningen nådde den Bryssel. Då skrev European Network Against Racism ett öppet brev till Europaminister Birgitta Ohlsson där de fördömde det inträffade.