Snart vet de hur din utbildning kan bli bättre

- in Studentliv
@Annika Skogar

Vad är det som är svårt med att studera till ingenjör? Det var en av frågorna de externa rådgivarna ställde då de träffade en grupp LTH-studenter på onsdagen. Utfrågningen är en del av det unika projektet EQ11. Denna vecka är rådgivarna här för att komma fram till hur din utbildning kan bli bättre.

För lite tid att fundera på vad man lär sig. En helt annan hastighet än gymnasiet. Jättesvår matematik första terminen.

Många tankar och funderingar om utbildningen ventilerades då studenter fick svara på frågor om sina studier inför en panel av utomstående rådgivare.

– Vi har bjudit in en grupp kritiska vänner som ska komma med inspel om hur vi kan förbättra utbildningen på universitetet, säger Lars Trägen, som arbetar på avdelningen för utvärdering vid Lunds universitet.

Rådgivare från hela världen

Rådgivarna, som består av allt från forskare från andra delar av världen till studenter från andra svenska lärosäten, träffar under veckan universitetsledning, fakultetsledningar, studenter, doktorander och föreläsare för att ställa frågor och lyssna på synpunkter om utbildningsstandarden på universitetet. Detta är en del av det unika kvalitetsprojektet EQ11 som pågått sedan 2009.

Nöjd student

På onsdagsmorgonen var det LTH:s tur att möta rådgivarna och Edward Linderoth-Olson, som studerar till civilingenjör med inriktning datateknik var en av dem som deltog på mötet:

– Jag har försökt ge en så rättvis bild som möjligt av läget. Förhoppningsvis kommer detta leda till att utbildningsfrågorna lyfts fram, säger han och fortsätter:

– Personligen är jag nöjd med min utbildning.

Utländsk beundran över EQ11

Lori Breslow från Massachusetts Institute of Technology, MIT, i USA är en av de internationella rådgivare som besöker Lund i veckan. Till vardags är hon chef för undervisning- och lärandeavdelningen på MIT samtidigt som hon undervisar i ekonomi.

– Jag är mycket imponerad av EQ11 och den process som pågår, vi skulle nog tyvärr aldrig komma på att göra något liknande på MIT, säger hon och fortsätter:

– Det är beundransvärt att det finns en så stark förändringsvilja vid Lunds universitet och det är bra att få träffa varje fakultet med dess lärare och studenter för sig eftersom alla är olika.

Öppet möte på fredag

På fredag kommer ett öppet möte hållas i Kårhusets aula på LTH där de 20 rådgivarna ska presentera vad de tycker att universitetet bör jobba vidare med. En rapport ska även lämnas in till EQ11:s styrgrupp.

– I slutändan är förhoppningen med hela projektet är att varje fakultet ska hitta vad som är gemensamt för Lunds universitet vad gäller utbildning – att vi tillsammans ska ha en strategi för att bli ännu bättre, säger Lars Trägen.

Läs om vad gruppen kommer fram till på fredag här på Lundagard.se