Polischefen räknar med lugn demonstration

Inför torsdagskvällens demonstration mot rasism har Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund, haft ett möte med universitetets säkerhetschef. Men det finns ingen hotbild mot arrangemanget.

– Vi tror att det kommer att gå lugnt till, säger polischefen.

Afrosvenskarnas riksförbund arrangerar på torsdagskvällen demonstrationer ”mot rasism och hatiska övergrepp mot afrosvenskar” i Lund, Malmö, Göteborg och Stockholm efter ”slavauktionen” på Hallands nation.

Demonstrationen i Lund äger rum på Stortorget med start klockan 18. Facebook-evenemanget hade på torsdagseftermiddagen knappt 160 deltagare.

Påverkat bilden av Lund

Inför demonstrationen har Lunds närpolichef Jörgen Nilsson haft ett möte med universitetets säkerhetschef Per Gustafson.

– Universitetets är naturligtvis bekymrade över det som hänt. Det är oskickligt hanterat. Från börjar handlar det om ungdomligt oförstånd, nu har det fått alldeles för stora proportioner, säger Jörgen Nilsson och fortsätter:

– Jag har jobbat med universitetet och nationer länge och vet att det inte finns sådana värderingar som framkommit i debatten. Men eftersom det har fått så stor uppmärksamhet lokalt, nationellt och globalt kommer det sannolikt påverka bilden av Lunds universitet.

Ingen hotbild

Trots den stora uppmärksamheten som ”slavauktionen” fått bedömer inte polisen att det finns någon hotbild mot kvällens demonstration.

– Vi kommer att bevaka den, men vi bedömer det inte som något riskarrangemang. Det finns ingen motpart, säger Jörgen Nilsson.

Läs om demonstrationen på torsdagskvällen här på Lundagard.se