15 sökande till 8,8 kvadratmeter

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Fyra minuter innan deadline kom den sista ansökningen in till AFB. Nu väntar en gallringsprocess innan den bloggande vinnaren får tillträde till Sveriges minsta studentbostad.

När AF bostäders bostadsombudsman, ”Bomben” Nikolas Theofanous kom till kontoret under torsdagsförmiddagen väntade inkorgen med 15 mejl från bostadssökande studenter. Fram till midnatt på onsdagen hade studenter chansen att anmäla sin kandidatur och slåss om Sveriges minsta studentboende.

– Vi visste inte hur många ansökningar vi kunde förvänta oss, det är ju ett experiment. Men det är tillräckligt många för att vi ska kunna göra ett bra urval, säger Nikolas Theofanous.

– Om det hade kommit 100 ansökningar så hade det blivit alldeles för hög arbetsbelastning, så vi får vara nöjda.

De flesta ansökningarna kom in de sista sex timmarna på onsdagen.

– Det är som det vanligtvis brukas sägas om tentor, det bästa jobbet görs i sista stund, skrattar Nikolas Theofanous.

50 stycken kom på visningen av kompaktboendet under fredagen.

– Det var många som sa att de kom dit för att få sin egen uppfattning. Vissa tycker säkert att det är odrägligt att bo där. Men vi vill visa att det går, trots alla som säger motsatsen.

Nu väntar en gallringsprocess där ansökningarna ska granskas, innan tre-fyra aspiranter väljs ut för att grillas i intervjuer.

– Vi vill ha boenden som är intresserade av att delta i experimentet att pröva det här, säger Nikolas Theofanous.

Varför efterfrågas bloggande ansökande?

– Det är upp till personen att bestämma utformningen i de sociala medierna, vi vill bara att studenten ska kunna informera de som är intresserade av boendet hur det egentligen är.

Beslutet kommer att presenteras den 15:e februari. Sedan väntar en snabb inflyttning för vinnaren, som har chansen att ta över stugan med täppa den första mars.

Kommer AFB stå för mellanskillnaden om vinnaren får betala dubbelhyra?

– Om det är en hyresgäst inom AFB ser vi till att vinnaren inte behöver betala dubbelhyra till oss vid inflyttningen. Vi försöker då snabbt hyra ut den frigjorda bostaden, säger Nikolas Theofanous och fortsätter:

– I Lund vill man inte lämna bostäder tomma.