Härligt härligt – men farligt farligt

- in Reportage
@Virve Ivarsson

Obekväma tystnader i korridors-köket. Plötsliga uppsägningar. Grupparbetet från helvetet. Att dejta någon i sin närhet beskrivs ofta som riskfyllt och dumt. Men det finns också de som hävdar att det tvärtom är idealiskt.

Det var på uppropet till kursen i psykologi som Anna Åkesson för första gången såg Johan Blomgren. Hon tänkte bara en enda sak: ”Honom kommer jag aldrig att våga prata med”.

– Han var bara så snygg, förklarar hon.

02-forbjudenkarlek-anna_o_johanPå klassfesten samma helg lade Johan  märke till Anna.

– Det kändes spännande, hon verkade vara en spännande person. Jag tänkte: ”Henne vill jag lära känna”.

Sen gick det fort. Två-tre veckor in på kursen kände båda att deras relation var mer än vänskap. Men eftersom ingen av dem visste om känslorna var besvarade var det skönt att ha klassen som ursäkt att umgås.

– Hade vi träffats på krogen så hade vi behövt träffas enskilt på en gång. Men eftersom vi gick i samma klass kunde vi ta det lite lugnt, säger Johan.

Tiden gick och intresset kvarstod. Utmaningen blev att försöka komma på skäl att ses utanför skoltid. De började jobba på samma nation och plugga tillsammans. Men det var när Johan frågade Anna om hon ville gå på konsert och hon sa ja som de tänkte att känslorna nog var besvarade.

– Jag tänkte att den här konserten var så dyr, så hon hade nog inte gått om hon inte gillade mig lite i alla fall, berättar Johan.

Anna tänkte i sin tur att han hade kunnat bjuda vem som helst, men att han ju faktiskt frågat henne.

– Det var någonting avgörande med den där kvällen. Vi befann oss i en gråzon mellan vänner och någonting mer och det kändes som att antingen händer det någonting nu – eller så händer det aldrig, säger Johan.

Innan konserten hade de träffats hos honom och druckit vin. När konserten var slut och det kändes för tidigt att gå hem frågade Johan om de inte skulle gå tillbaka till honom och dricka upp vinet. Den kvällen sov Anna över – men de berättade inget för klassen.

– Vi var ju inte så säkra på det och det kändes onödigt att berätta ifall det skulle gå dåligt, säger Anna.

Men till slut förstod alla ändå. Johan  och Anna  började ta med kaffe i samma termos till föreläsningarna och delade under sista delkursen bok. I dag tycker de dock att det är ganska skönt att inte gå i samma klass.

– I längden kan det nog bli lite trist. Nu bor vi ju ihop också. Då kan det vara skönt att göra olika saker på dagtid, säger Anna.

De tänkte aldrig att det kunde vara dumt att dejta någon som går i ens klass.

– Vi läste  bara en kurs tillsammans och skulle inte gå där så länge, säger Johan.

Samtidigt tror de inte att det skulle ha varit någon skillnad om de hade läst ett program istället för en kurs.

– Jag tror inte att det går att stoppa. Det hade känts konstigt att känna så här och inte göra någonting, säger Johan.

kanske har du fått varningen viskad till dig en blöt utekväll eller kanske har du lärt dig sanningen den hårda vägen. Myten om att du bör undvika ”de förbjudna K:na” i dejtingsammanhang är seglivad. Googlar man på  ”Förbjudet K” hittas följande definition på Passagen debatt:  De förbjudna K:na är Korridorare, Kursare och Kompisar (även Kårkollegor, om man är där). Finns en anledning till att de är ”förbjudna”. När det tar slut, vilket majoriteten av förhållanden gör, så kommer det att vara extremt jobbigt att att se varandra i köket varje dag. Så skippa det! Det är inte så kul längre om du skulle bli dumpad och sedan se ditt ex sitta och mysa med någon ny i korridors-köket.

”Skit inte där du äter”, förkortas regeln ofta. Dock är det oftare lättare sagt än gjort.

När Ole Oberste Berghaus förstod att han gillade Felix läste de båda till ingenjör och skulle gå i samma klass i tre år till. Men enligt Ole  var den omständigheten aldrig av betydelse.

– Man kan ju tänka att ”Det är dumt att bli kär i någon i samma klass”, men när du väl blir det  kommer du inte att tänka så – då kommer du att vara glad över att ha någon, säger han.

Karlek_OleTill en början var de vänner och umgicks – enligt Ole ”som alla ingenjörer gör” – det vill säga genom att sitta tillsammans och plugga. En ovanligt varm dag när Felix var hemma hos Ole frågade han honom om det var okej att han tog av sig tröjan. Då tänkte Ole för första gången att ”den där killen ser bra ut”.

– Normalt sett tänker man inte på hur ens vänner ser ut nakna. Men det var efter den dagen som jag började lägga märke till vad han svarade när någon till exempel frågade om han hade flickvän, säger Ole.

Vem som tog första steget till att bli mer än vänner minns han inte.

– Men det fina med att vara vänner är ju att man alltid är själva hemma hos varandra, så det finns många tillfällen att göra ett ”move”.

Han menar att en annan fördel med att bli tillsammans med en kompis är att när man väl blir ihop så vet man så mycket om den andra personen. Man vet vilka filmer som gäller och vad den personen tycker om.

Efter ungefär ett halvår kände de båda att de inte var helt rätt för varandra och gjorde slut. Dock är de än i dag bra vänner. Ole tyckte aldrig att det blev obekvämt och har svårt att förstå skepticismen mot att dejta i klassen.

– Vad är det värsta som kan hända – att han är otrogen mot dig och stjäl dina pengar? Tja, men då måste du ändå inte sitta bredvid honom, säger han.

En som vet hur obekvämt det kan bli när man raggar på någon som man träffar varje dag – och får nobben – är Tobias Sjöqvist. Han började umgås med Agnes Bridge Walton som var ny i korridoren och bestämde sig för att göra ett move. Han försökte ta hennes hand – men hon drog sig undan.

– Då gav jag upp lite och tänkte att det vore bra om vi kunde fortsätta vara vänner, säger Tobias.

För Agnes, som just kommit till Sverige, var Tobias väldigt viktig som kompis.

– Jag ville inte förstöra någonting så att det skulle bli awkward mellan oss, säger hon.

Men med tiden lärde Agnes känna allt fler i Lund och blev allt mer intresserad av Tobias. En kväll när det var fest i korridoren gick Agnes och Tobias  ut på balkongen för att röka. Vad som därefter hände råder det delade meningar om.

karlek_agnes_o_tobiasTobias hävdar att de var på väg in när Agnes plötsligt attackerade honom, det vill säga bestämt tog tag i hans krage och drog honom till sig. Agnes menar att Tobias  stod i dörröppningen och drog henne till sig. Hur som helst började de hångla på balkongen.

– Efter det bunkrade vi upp oss i kanske två veckor och bara hånglade, säger Tobias.

De försökte länge att hålla sin relation hemlig för korridoren, bland annat genom att vara mer nonchalanta mot varandra. På kvällarna gick de in i sina egna rum var för sig när någon annan såg på. När kusten var klar sprang de sen till samma rum. Vissa nätter var de dock på exhibitionistiskt humör och gick nakna i korridoren.

– Vi skämtade om att ha sex i köket, men det hade nog inte varit så uppskattat, säger Tobias.

De tror båda att det är bra att tänka på hur det man gör påverkar dem man bor med. Själva tycker de dock att det har varit bra att träffas i korridoren.

– Det var perfekt att kunna umgås hela tiden, men ha ett eget rum om man ville ha en paus eller ett gästrum, säger Agnes.

Dessutom gjorde det faktum att de redan sett varandra i så många olika situationer att Agnes aldrig tvivlade på om det var rätt att flytta ihop med Tobias. I dagsläget har de en gemensam plan för fyra år framåt och tycker båda att det är svårt att tänka sig en framtid utan varandra. Ändå ser hon inte Tobias som en person som hon skulle ha umgåtts med om det inte var för att de bodde i samma korridor.

– Det är ju det som är så bra med att bo i korridor, att man får bo med personer som man inte väljer själv, säger hon.

Ellen Fall har varit tillsammans med sin sambo Mattias Persson i tretton och ett halvt år. År 1997, när de var i början av sin relation, var Mattias ordförande för Humanistkåren och Ellen satt i fullmäktige. I början höll de relationen hemlig – bland annat för att Mattias tyckte att den var lite olämplig.

Karlek_Ellen– Vår relation hade varit intressant skvaller för många och han trodde att han kunde ses som partisk, säger Ellen.

Hemlighetmakeriet var dock enligt Ellen  en bidragande orsak till att relationen höll.

– Vi kunde flörta och skicka lappar till varandra under möten och när vi var på fest gick vi ibland och hånglade i garderoben. Det var ett kul sätt att starta ett förhållande.

Hon tycker att studenter i dejtinglivet ska akta sig för att vara onödigt försiktiga.

– Den tid när du pluggar är på sätt och vis den tid då du har alla möjligheter. Det är dumt att begränsa sig då för att man är rädd, säger hon.

När man letar efter personer som vill berätta om sina dejtingerfarenheter offentligt, är det ofta lättast att hitta de som har lyckliga erfarenheter. Att myten om att  man ska undvika att dejta ”de förbjudna K:na” lever vidare tyder samtidigt på att det finns en drös människor där ute som har andra erfarenheter.

Skärtorsdagen 1998 blev Ellen och Mattias  ett par på riktigt. Idag har de två gemensamma barn och jobbar båda inom universitet. Men vad hade hänt om deras relation istället tagit slut medan de båda var kåraktiva? Hur hanterar man en sådan situation? Ellen tror att det i sådana fall blir pinsamt ett tag, men att det blir pinsamt för båda och i högst en månad.

– Sedan går det ju över. Och då kan man gärna se till att bli ihop med någon mycket snyggare, tipsar hon.

 

Text: Virve Ivarsson

Foto: Irena Mila/Jonas Damsgård

Lasarna_karlek_mindre