Valborg lär bli utan jonglörer

- in Nyheter, Studentliv
@Kenneth Carlsson

För att minska supandet föreslogs jonglörer och akrobater i Stadsparken. I dag manglade Lunds toppolitiker förslaget inför onsdagens fullmäktigemöte, och nu ser förslaget ut att röstas ner.

För att lugna det vilda firandet i stadsparken den siste april ville tekniska- kultur- och fritidsförvaltningen och ha ytterligare 250 000 kronor.

Men efter att ha sett över ärendet en vecka verkar nu politikerna rösta ner förslaget på onsdagens fullmäktigemöte.

– Jag tror inte det skulle funka, säger Anders Almgren (S).

Det var under måndagen som kommunstyrelsens arbetsutskott möttes för att diskutera förslaget.

– Många var emot förslaget redan förra veckan, det var nästan enigt redan då, säger Hanna Gunnarsson (V)

Anledningarna var flera enligt henne. Det finns varken tid, plats eller pengar för att styra upp ett sådant arrangemang i stadsparken. Dessutom vill kommunen inte gå in som arrangör för spontanfirandet i stadsparken, även om de hjälper till att städa upp.

– Jag hade gärna sett att vi suttit ner och diskuterat det mer, men tidsramarna är korta i år, säger Anders Almgren (S).

Från kommunens sida har det länge funnits en vilja att få bort det värsta supandet och förhindra olyckor.

– Vi försöker arbeta med damage control. Att sätta ut soptunnor och öka tillgängligheten till vatten. Dessutom håller systembolaget stängt, säger Hanna Gunnarsson (V).

Innovativa idéer är välkomna, men några större förändringar i valborgsfirandet lär inte komma i år.

– Vi är öppna för nya förslag för att få förhindra tragiska olyckor som dödsolyckan förra året, säger Anders Almgren (S).

Jonglörer, akrobater och artistuppträdanden kan dock bli verklighet redan nästa år – men inte i stadsparken.

– Vi ser gärna att det finns andra arrangemang i staden som kan locka besökare under siste april. Vi vill inte förhindra valborgsfirandet, men det får gärna finnas ett alternativ som kan dra uppmärksamhet och förhindra att yngre personer hamnar i stadsparken, säger Hanna Gunnarsson (V).