Malmös fantastiska undre värld

- in Porträttet

Stadsskildringen har funnit en ny genre. I den uppmärksammade författaren Nene Ormes urbana fantasi korsas Malmös samtid med stadens dolda, säregna värld.

 

– Ja, jag brukar vara rätt lik mig själv, svarar hon blixtsnabbt och med en lätt ironisk ton, som verkar vara lika mycket riktad mot henne själv som mot någon annan, när jag räcker fram handen och påpekar porträttlikheten mot bilderna som jag har sett.

Arbetsdagen på den lilla science fiction-bokhandeln i centrala Malmö börjar lida mot sitt slut och Nene Ormes tar hand om de sista insläntrande kunderna med både bok- och filmtips.  Det är här hon arbetar de flesta dagarna i månaden, när hon inte sitter hemma i fåtöljen med laptop och skriver fantasyberättelser.

Det går rätt bra nu för Nene Ormes. I augusti kom hennes senaste bok Särskild, uppföljaren till debuten Udda verklighet som rönte en del framgångar i svenska fantasykretsar. Under en period var Udda verklighet en av de böcker som sålde allra bäst i landet och konkurerade ut alla andra svenska titlar i genren. Sedan dess har boken även hunnit med att säljas som filmoption, med möjligheten att utvecklas till film.

– Jag möter mina läsare här i butiken hela tiden och säljer mina böcker nästan varje dag. De första 300 gångerna var rätt överväldigande. Personalen i bokhandeln är ju rätt ohämmat stolta över mig, så de skyltar mina böcker rätt bra, säger Nene Ormes med ett mått av självdistans.

Hon berättar att det bara finns kompetenta nördar i personalen.

– Allt det som folk vanligtvis gömmer i en arbetsansökan, som att de klär ut sig i Star-Trek-uniform eller åker ut i skogen och slåss med svärd – det är det vi letar efter, säger Nene Ormes.

–  Det andra bryr vi oss inte om.

Efter att ha stängt butiken för dagen slår sig Nene Ormes ner i en soffa på ett av de lokala kvällsöppna fiken, och brer ett scone med cream cheese och skogsbärssylt.

– Förr skrev jag på morgonen innan jag cyklade till jobbet, men sedan orkade jag inte längre. Det blev också alldeles för slarvigt och det kändes som om jag började om från början varje dag.

I julas fick hon författarfondens arbetsstipendium på 50 000 kronor, så numera har hon skrivarveckor en gång i månaden då hon kan koncentrera sig på författandet. Kollegorna i bokhandeln är också förstående och täcker upp när det behövs.

När hon sitter och skriver har hon gärna någon författarkompis hemma i soffan, som håller henne i örat. Det gör henne mer effektiv.

– Jag skrev ju min första bok när jag gick författarskolan på Lunds universitet och då var det någon som hela tiden förväntade sig saker av en. Det skulle vara jättejobbigt att sysselsätta sig med det enorma textprojekt som romaner är utan att någon väntade sig något förrän allt är färdigt.

Föreställningen om en livslång författardröm verkar vara en stereotyp som inte passar in på Nene Ormes. Vägen mot att bli en känd fantasyförfattare var inte precis spikrak, även om intresset för böcker och muntligt berättande verkar ha funnits med från allra första början.

Hon började egentligen inte skriva förrän på författarskolan 2006. Innan dess utbildade hon sig till både arkeolog och egyptolog, och arbetade ett antal år som reseledare i Egypten.

Vägen mot författandet gick snarast via intresset för rollspel, berättar hon, som gick in i en ny fas när hon flyttade från Hässleholm till Malmö 1994.

– Som rollspelare har jag ofta traderat berättelser muntligt. Och som lajvare har jag inte sällan också haft rollen som just sagoberättare.

Det Malmö som hon mötte i mitten av 90-talet var något helt annat än den uppfräschade stad som finns i dag. Den första tiden var hon bosatt i den småbistra stadsdelen Augustenborg. Det var på den tiden polisen hade utlyst en period av vapen-amnesti i staden och det förekom en hel del krogvåld kring Möllevången.

– Jag och min kompis valde lägenheten i Augustenborg eftersom den låg i medvind från Saturnusbryggeriet och Pågens bageri. Det luktade både drömmar och glögg, berättar hon med ett dämpat leende.

– Mina första intryck av Malmö var annars att det var den hemskaste platsen på jorden, även om jag samtidigt var förtjust i staden.

Det var också under den här tiden som Nene Ormes hade en annorlunda upplevelse som blev fröet till debutboken Udda verklighet.

I romanen upptäcker en dag huvudkaraktären Udda en dold värld bakom ett brunnslock. Och efter att ha insett att hon dessutom har förmågan att förnimma andra varelsers tankar och planer, slungas Udda ut i ett dramatiskt förlopp bland Malmös gator och bakgårdar, och den skräckinjagande värld som ligger dold där bakom.

Nene Ormes berättar om den där dagen 1995, då hon upptäckte en oväntad förändring i arkitekturen på den gata som hon brukade gå på varje dag när hon var på väg till bussen på Södervärn.

– Jag gick längs med en gata på södra Sofielund, en gata som är fylld med låga gathus, kullerstenar, stockrosor, och pyttesmå bakgårdar med klängväxter. Jag brukade ju gå där och tyckte att jag kunde varje hus och sten på just den gatan. Men plötsligt, den där dagen, upptäckte jag en port i ett plank som jag aldrig hade sett där tidigare.

Det var från denna händelse som fantasierna om ett dolt Malmö, bakom oanade öppningar, uppstod. Nene Ormes började också utveckla fantasierna i det rollspelande som hon höll på med på den tiden.

– Det fanns rollspel där vi använde kartor från städer som Los Angeles och New York. Men så tänkte jag att Malmökartan skulle kunna fungera som en bas för ett svenskt rollspel. Det var sedan detta rollspel som blev grunden för det som skulle bli Udda verklighet.

Läsaren till Nene Ormes romaner får också möta en rad välkända adresser från Malmö som till exempel Turning Torso, Möllevångstorget, Centralstationen och konditoriet Hollandia inbakade i handlingen.

Ändå ser hon sig inte som en Malmöskildrare.

– Det låter ju lite väl ambitiöst eftersom det inte är Malmö som verklig stad som jag skildrar, utan mitt egna Malmö med extra allt. Men, ja, jag skildrar mitt

Malmö.

Foto: Kia Valavaara 

 

Fakta

[checklist]

Nene Ormes

  • Ålder: 36.
  • Familj: Två föräldrar, tre bröder och en make.
  • Aktuell med: Romanen Särskild.
  • Favoritförfattare: Bland andra Ursula Le Guin, Inger Edelfelt och Neil Gaiman.
  • De mest fantasieggande platserna i Malmö: Pildamsparken, Turning Torso, Stadsbiblioteket och gamla hamnen.

[/checklist]