Foster i fokus på Forskningens dag

- in Nyheter
@Emma Andersson

Gentester och provrörsbefruktning är heta potatisar i samhällsdebatten, men bakom rubrikerna döljer sig flera forskningsrön. På tisdag och onsdag slår Medicinska fakulteten upp portarna för Forskningens dag 2012.

Trött på tentaplugg eller samma gamla ämnen? Vill du lära dig något nytt, eller få en inblick i hur en forskares vardag kan se ut?

Frisk som foster – frisk som vuxen? är frågan som står som tema för åtta populärvetenskapliga föreläsningar under årets Forskningens dag.

– Det är ett tillfälle för forskarna att föra fram ny forskning, och för allmänheten att lära sig något nytt, säger Elisabeth Ringsjö, samordnare för dagarna.

Forskningens dag är tradition för Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och hålls varje år i november. Det är även deras största arrangemang för allmänheten.

Temat, som är föreslaget av forskarna själva, kommer att behandla ämnen som fosterdiagnostik, provrörsbefruktning, för tidigt födda barn och hur detta eventuellt kan påverka barnen i framtiden.

 

Fakta

[checklist]

Programmet består av åtta föreläsningar. Samma program kommer först att hållas under tisdagen i Malmö, och sedan under onsdagen i Lund.

  • Nytt för i år är även chansen för allmänheten att ”Fika med en forskare”, något som kommer att erbjudas i kaffepausen mitt under dagen.
  • Vid Forskningens dag i Lund delas även priser ut till yngre framgångsrika forskare vid Medicinska fakulteten, bland annat Eric K. Fernströms stiftelses pris på en miljon kronor.

[/checklist]