Festande kuratorer eldade Lundagårdstidningar

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

En tidningshög blev konfetti, en annan blev en brasa i Lundagård. På Kristianstad nations bal i lördags, Snapphanefesten, roade sig några av nationslivets toppar på ett vandaliserande sätt.

– Det var riktigt dumt, säger Magdalena Stadler, Kuratorskollegiets ordförande som samtidigt menar att det inte ska tolkas som en aktion riktad mot studenttidningen.

De personer som rörde sig i AF-borgens tredje våning på söndagen möttes av ett stort antal sönderrivna exemplar av Lundagård. Dessutom var skyltningen till redaktionen nedriven och tidningsstället utanför redaktionen förstört.

I det större tidningsstället nere i borgens foajé hade ett hundratal tidningar försvunnit över helgen. Tidningar härifrån ska senare ha visat sig blivit uppbrända ute i Lundagård.

På tisdagen kom Kuratorskollegiets ordförande, Magdalena Stadler, samt Henrik Melin och Cecilia Patriksson, kuratorer för Västgöta respektive Blekingska, upp till Lundagårds redaktion för att ge sig till känna och be om ursäkt.

Varför gjorde ni detta?

– Vi förstår hur det måste ha uppfattats, men vi vill verkligen göra det klart att det inte var en markering mot er. Det var ett dumt beteende vid två olika händelser som tyvärr kan uppfattas som riktade mot Lundagård, säger Magdalena Stadler som tillsammans med Henrik Melin hade rivit tidningarna på väg från en mellanfest.

Lite senare under kvällen bestämde sig Henrik Melin och Cecilia Patriksson att starta en ”uppmuntrande” brasa av Lundagårdstidningar utanför borgen. Något som inte uppskattades av vakterna till balen som ska ha rusat dit och släckt elden.

Hur tror ni det här uppfattas av andra?

– Det är inte sådant man tänker på klockan tre på natten, fast att det kanske är just det man borde, säger Henrik Melin.

Ingen av de tre säger sig dock veta vad som hänt med skyltningen till redaktionen.

Lundagård polisanmälde händelserna under måndagen.

*Efter publicering har Cecilia Patriksson hört av sig till Lundagård. Enligt henne eldades ”högst fyra” tidningar.