Lundagård tar över Årets notis

- in Nyheter, Studentliv

Årets bästa 184 tecken handlar om fem hästar på rymmen. Men nu sadlar tävlingen Årets notis om. Från och med i år ska lundastudenter avgöra vilken journalist som är Sveriges bästa notis-makare.

Sedan starten 2009 har tre notiser korats till Sveriges bästa. I fortsättningen kommer vinnaren utses av tidningen Lundagård.

– Vi blev tillfrågade att ta över och tackade ja direkt. Det känns som en ära och är jätteroligt, säger redaktören Ida Ölmedal.

Hon tycker att det är en aning kaxigt, men ändå fullt rimligt att studenterna på Lundagård ska utse årets bästa notis.

Den förra juryns ordförande Anders Frick och initiativtagaren Andreas Ekström har gett tidningen en del goda råd inför uppgiften. Till exempel att det alltid är lätt att skriva en bra notis om en spektakulär händelse, men att det är de totalt odramatiska nyheterna under sommartorkan som är den riktiga utmaningen.

Årets vinnare Jonas Almkvist, som de nya och gamla arrangörerna utsett tillsammans, har enligt juryn lyckats med precis en sådan icke-händelse.

– Han rapporterar informativt om det som har hänt, att det är lösa hästar på stan, men använder samtidigt en humoristisk och varm ton, säger Ida Ölmedal.

Grundarna litar på att Lundagård kommer att vårda arvet av SM i notiser.

– Genom att Lundagård nu tar över stafettpinnen känner vi oss trygga i att uppmärksamheten kring god notisjournalistik fortlever också framöver, säger Anders Frick.