Öppet brev till Toddybladet

- in Debatt
@Lundagård

”Toddybladets koncept är att skämta om sex, men det som ni trycker i tidningen är inte sex utan grovt sexistiskt.”

Det skriver studenterna Sofia Törneke och Ellen Mendel-Hartvig till Toddyredaktionen. 

 

Vi köpte Toddybladet för att stödja Medicinska Föreningen eftersom att ni blivande läkare kan komma att ta hand om oss i framtiden. Efter att ha läst tidningen ställer vi oss dock tveksamma till hur trygga vi skulle känna oss i era händer.

Med tanke på vad kvinnor i tidningen utsätts för är den enda rimliga slutsatsen att vi efter behandling av er kommer att vakna upp från narkosen med ”tillrättalagda fel” som rakat underliv, silikonbröst och halv näsa (se tidningens baksida), ha blivit tagna bakifrån (finns på fyra ställen i tidningen) eller fått tio kukar i munnen (s. 13). 

Vi stötte också på en del visdomsord som var nya för oss. Vad vill ni säga med ”Nära knullar ingen hora” (s. 12)? ”Visst gör det ont när hinnor brister” (s. 12)? Det är intressant att läkarstudenter pratar om spruckna mödomshinnor, just den myten tror vi sprack för några decennier sedan.

Med denna kritik blir vi kanske avfärdade som lidande av ”Vagina pectoris” (s. 11). För den som inte har läst tidningen kan vi förklara att det enligt Toddybladet är en kvinna som har en vagina i ansiktet istället för en mun.

Vi vill till sist framföra att vi har förstått att det tillhör Toddybladets koncept att skämta om sex, men det som ni trycker i den här tidningen är inte sex utan grovt sexistiskt och inte acceptabelt även om ni råkar tycka att det är roligt.

Hälsningar,

Sofia Törneke och Ellen Mendel-Hartvig

Läs svaret från Medicinska föreningens ordförande Julia Frändberg här

Lyssna även in Radio AF:s inslag om debatten på Nyheterna med akademisk kvart och i Magasinet 16:00.